Adana’ya yapılan Kömürlü Termik Santral “ölüm” yayıyor!

0
890

Çok sayıda çevre ve sivil toplum örgütü, Adana’da bulunan Sugözü Kumsalı’na yapılan ve ithal kömürle çalışacak olan Hunutlu Termik Santrali inşaatının durdurulması için, ilgili Bakanlıklara çağrıda bulundu.

Çağrıyı yapan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, 350.org, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Ekosfer, Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), TEMA Vakfı, WWF-Türkiye ve YUVA Derneği, Adana’nın ve İskenderun Körfezi’nin bir termik santral daha kaldıramayacağını belirterek, halk sağlığını tehdit eden santralin Sağlık Etki Değerlendirmesi ve tüm körfezi kapsayan kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılmadan inşaatına başlandığını belirtti. Santral inşaatının durdurulmasını talep eden örgütler, #AdanayaTemizHava kampanyası başlattı.

Doğu Akdeniz Çevre Platformu’nun gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, “Santral projesinin lisans iptaline karşı açtığımız davada sunulan bilirkişi raporuna göre, Hunutlu projesine çok yakın mesafede bulunan Sugözü Kömürlü Termik Santrali’nin 2003 yılında faaliyete geçmesinin ardından, 2009-2014 yılları arasında kanser vakaları 11 kat, kanser türleri ise yüzde 275 oranında arttı.” ifadelerini kullandı.

Paylaşılan verilere göre Adana’da her 5 kişiden 1’inin hava kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybettiği, Türkiye’de ise dış ortam hava kirliliği yılda yaklaşık 52 bin erken ölüme neden olduğu belirtiliyor.

Bu veriler ve Koronavirüs salgınının, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini bir kez daha hatırlattığını vurgulayan yaşam savunucuları, nüfusun yoğun olduğu Adana merkezde hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerleri altında tutulabilseydi geçtiğimiz yıl 2 bin 72 ölümün engellenebileceğini ifade ediyor.

Çevre Mühendisleri Odası’nın yayımladığı Hava Kirliliği Raporu’na göre, 2 milyonu aşan nüfusa sahip olan Adana, geçtiğimiz yıl boyunca, yılın yüzde 65’inde kirli hava soludu. Aynı yıl Adana’nın merkezinde ölçülen hava kirleticisi değerleri, Türkiye’de belirlenmiş olan ulusal kirlilik limitlerinin iki katına, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği limitlerin dört katına çıktığı belirlendi. Kuruluşlar ayrıca Adana’daki hiçbir istasyonda en tehlikeli hava kirleticisi olan PM2,5’in ölçülmediğine dikkat çekti.

Kaynak: Bianet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.