Anayasa Mahkemesi’nden 1 Mayıs için hak ihlali kararı

0
145

Anayasa Mahkemesi (AYM) AKP iktidarının, Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarının yasaklamasını hak ihlali saydı. AYM kararında “Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir.” ifadelerini kullandı. 

KESK Eş Genel Başkanı Yeşil, “Yasağın zaten hukukta bir karşılığı yoktu” ifadelerini kullanırken DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Bu karar bizim haklı mücadelemizi tescillemiş oldu” diye konuştu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme’nin kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin iki başvuruyu ayrı ayrı ele aldı. Taksim’de kutlama yapılmasının engellenmesinin hak ihlali olduğuna karar verildi. Söz konusu kararda “Anayasanın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi” olduğuna oyçokluğuyla hükmedildi.

Ayrıca Yüksek Mahkeme, başvuruda yer alan “kötü muamele yasağının ihlal edildiği” iddiasını ise “açıkça dayanaktan yoksun” olduğu gerekçesiyle reddetti. Kararın gerekçesinde ise 1977 yılındaki 1 Mayıs’ın ardından Taksim Meydanı’nın emekçiler açısından sembolik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti ve şu ifadelere yer verildi: “Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir.” 

Sendikalar AYM’nin bu kararın doğru ancak gecikmiş bir karar olduğunu belirttiler. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.