Ankara Yenimahalle OSTİM muhtar adayı Cuma Gürsoy ile söyleşi

0
387

Ankara Ostim Mahallesi muhtar adayısınız. 31 Mart yerel seçimlerinde bulunduğunuz, yaşadığınız mahalleyi yönetmeye talip olduğunuzu, bir işçi mahallesi olan Ostim’i daha güzel hale getirebileceğinizi söylüyorsunuz. Öncelikle çalışmanızda başarılar dileriz. Aslında Odak çevresi sizi dergimize yazdığınız yazılardan ve Ankara’da toplumsal muhalefet içerisindeki mücadelenizden de tanıyor ama biz yine de hem sizi okuyucularımıza tanıtmak hem de yerel yönetimlere ilişkin görüşlerinizi duyurmak amacıyla birkaç soru soralım istedik…

Odak: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Cuma Gürsoy: Sivas doğumluyum. Eğitimimde yerel yönetimler alanında uzmanlaştım ve çeşitli kitle örgütlerinde yöneticilik deneyimimle topluma hizmet etme kararlılığımı pekiştirdim. Siyasi arenada da deneyimlerim oldu. Parti danışmanlığı yaptım ve mahallemizin sorunlarını çözmek için stratejiler geliştirdim. Ayrıca toplumsal meselelerdeki görüşlerimi bu zamana kadar çeşitli gazete/dergi yazılarımla ifade ettim. Şu an sigortacılık ve bilirkişilik alanında uzmanlaşarak hizmet veriyorum. Yayımlanmış birçok kitabım da var. Mahallemize daha iyi, daha güzel bir gelecek sağlamak için kararlı ve deneyimli bir aday olarak bu seçimlerde Ostim Mahallesi muhtarı olmaya talibim.

Odak: Yaşadığınız yerin sorunları nelerdir? Siz bu sorunlara ne gibi çözümler geliştirmek istiyorsunuz?

Cuma Gürsoy: Mahallemizi geliştirmek için yapılması gereken çok şey olduğunu düşünüyorum. Sorunlarımız çok fazla. Bunlardan birkaçını size aktarmak isterim.

Başıboş sokak köpekleri gibi bir sorunumuz var. Bu hayvan dostlarımızla ilgili gerekli yerler ile görüşerek çözüm üretmek istiyorum. Mahallemizde pazar yeri oluşturmaya dönük talepte bulunacağız. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın dinlenip bir araya gelebileceği bir kolektif alan sağlama konusunda gerekli yerlere başvurular yapacağız. Kültürel etkinlikler düzenlemek için mahallemizin modern bir kültür merkezine ihtiyacı var. Bunu yapmak istiyoruz. Ayrıca sağlık, en önemli sorunlardan. Mahallemize bir sağlık ocağı kazandırmak için yetkili mercilerle görüşeceğiz. 1238 numaralı caddede boş bulunan arazinin park ve çok amaçlı bina olabilmesi için görüşmeler gerçekleştireceğiz. Muhtarlığın yarın gün şu andaki yerinde yarım gün de Teknik Kolejin bulunduğu bölgede olmasını sağlayacağız. Sorunları birlikte saptayıp birlikte çözüm yolları bulmak istiyoruz.

Odak: Muhtarlık çalışmaları sizce neden önemlidir?

Cuma Gürsoy: Öncelikle muhtarlık nedir, bunu belirtmek gerekiyor. “Seçilmiş kişi” olarak ifade edilecek olan muhtar, bir köyün ya da mahallenin yönetiminden sorumlu kişi olarak kabul görür. 5 yıllık görev süresi olan muhtar, köy ve mahallelerde tüzel kişiliği temsil eder. Muhtarlık dört aza ile mahallenin ve köyün sorunlarını tespit eder. Türkiye’de şu anda 50 bin 370 muhtar vardır.

Muhtarlık doğrudan halkın sorunlarıyla iç içedir. Aynı sorunları bizler de yaşarız. Çünkü aynı bölgede, halk ile iç içe yaşarız. Birlikten kuvvet doğar, sözündeki gibi. Muhtarlar, mahallelerin birliğini, beraberliğini sağlamalıdır. Hak arama mücadelelerine destek olmalıdır. Günümüz Türkiyesinde hak alma mücadeleleri de ancak örgütlü bir güç oluşturulursa anlamlı ve mümkün hale gelebilir. Muhtarlık işte bu noktada yönlendirici/öncü olmalıdır. Bu açıdan yerel yönetimlerde aslında en önemli görevlerden birisidir muhtarlıklar.

Odak: Nasıl bir yerel yönetim anlayışını benimsiyorsunuz? Seçildiğinizde neler yapacaksınız?

Cuma Gürsoy: Yerel yönetimler aynı ismi gibi yerel yönetim yani yerinde yönetim şeklidir. Halkın sorunlarını yerinde çözmek için yerel yönetimler oldukça önem teşkil eder. Yukarıda saydığımız sorunları halkla, mahalle sakinleriyle, onların da sürecin içerisinde özneleşebileceği şekilde çözebilecek olanakları sağlarız. Hiçbir aracı olmadan, halkın kendi sorunlarını saptamasını, kendi sorunlarına çözüm yolları bulmasını sağlamalıyız. Katılımcı, demokratik bir anlayışı temsil etmeliyiz.

Yerel yönetimlerde aslında bu zamana kadar Türkiye sosyalist hareketinin birçok başarılı deneyimi de vardır. Örneğin Fatsa’da Fikri Sönmez’den, Diyarbakır’da 1980 öncesinde Mehdi Zana’dan daha sonra Eskişehir, Dikili, Tunceli gibi deneyimlerden, çeşitli muhtarlıklardan söz edebiliriz. Bizim amacımız, işte tüm bu deneyimleri daha da ileriye taşıyabilecek bir muhtarlık, halkın muhtarlığı anlayışıdır.

Odak: Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Cuma Gürsoy: Ben muhtar seçildiğimde yukarıda saydığım sorunları mahalle sakinleri ile birlikte çözmek için çaba sarfedeceğiz. Çünkü muhtarlığın bir bütçesi yoktur. Kurumlara talepte bulunacağız ve işin takipçisi olacağız. Mahalle sakinleri ile çözün konusunda toplantılar yapacağız. Halka yalan söylemeyeceğiz, gücümüzü abartmayacağız. Aylık mahalle sakinlerine bilgilendirmeler yapacağız. Herkese eşit davranan, mütevazı, saygılı bir çalışma geliştireceğiz. Mahalle meclislerini daha kapsamlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Siteler arası spor yarışmaları yapacağız. Sonbahar ve ilkbahar etkinlikleri düzenleyeceğiz. Bunların da ismi “mahallede şenlik var” olacak.

Her şey birlik ve dayanışmamızla mümkündür. Her şey birlikte güzel olacak. İlginize çok teşekkür ederim.

Odak: Biz de teşekkür ederiz. Çalışmanızda başarılar dileriz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.