Ataşehir Belediyesi’nde sendikanın anlaşmaya vardığı sözleşmeye işçiler tepkili

0
2085

Birçok belediyede temmuz ayı ile başlayan yasal toplu sözleşme süreci işçilerin sefalet koşullarında yaşamalarının önüne geçecek olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyordu. Asgari ücretli çalışanlara dönüşen belediye emekçileri toplu sözleşmelerin olumlu sonuçlanmasını uzun süredir umutla bekliyorlar.  

İstanbul’da Genel-İş sendikasının örgütlü olduğu Kartal ve Maltepe Belediyeleri’nin ardından Ataşehir Belediyesi’nde de sendika işçilerin tepkisine rağmen anlaşmaya vardı.  

Bir süredir idari ve sosyal maddelerle ilgili devam eden görüşmelerinde şube yönetiminin çalışanların eleştiriyle yaklaştığı kimi maddelerin altına imza attığı belirtiliyor. Kadın hakları açısında önemli kazanımlardan biri olan regli izni “başka izinle birleştirilemez” ifadesi ile kabul edildiği için kadın çalışanlar bu izni sadece Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri kullanabilecekleri konusunda tedirginlik yaşıyorlar.  

Sözleşmeye işverenin önerisiyle eklenen “ikale sözleşmesi” maddesi çalışanların eleştirdiği bir diğer konu olmuştu. İşçiler kabul edilen bu maddeye “tüm tazminat haklarım saklı kalmak kaydıyla” ifadesinin eklenmesini önerdiklerini fakat sendikanın bu konuda bir girişimde bulunmadığını belirtiyorlar. İkale sözleşmesi işçilerin işe iade davası açma, geriye dönük hakları için dava açma, ihbar, kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alma konusunda sorun yaşayacakları bir madde olarak değerlendiriliyor.   

Anlaşmaya varılan gece çalışması farkı da eleştirilen başka bir madde olmuştu. İmza altına alınan bu maddeye göre çalışan, süre olarak ancak yaptığı çalışmanın yarısından fazlasını gecede geçiriyorsa gece çalışması farkı almaya hak kazanabiliyor. 8 saatin yarısı gündüz, yarısı gecede geçiyorsa anlaşmaya göre bu çalışma gündüz çalışması sayılıyor ve çalışan gece çalışması farkından mahrum kalıyor. 

İşçiler sendikanın dün yaptığı son oturumda enflasyon farkı ve “ücretler hiçbir zaman asgari ücretin yüzde 30’unun altına düşürülemez” şeklindeki maddelerin sözleşmeden çıkartıldığını belirtiliyorlar.  

Altı aylık dilimler halinde gündeme gelen ücret zamanlarının düşük oranlarda kabul edildiği belirtiliyor.  

Çalışanlar yasal grev sürecine yaklaşık 70 güne yakın bir zamanın olduğunu, sendikanın sözleşmeyi neden aceleye getirdiğini soruyorlar. İşçiler sözleşmeyi kabul etmediklerini ve gece geç saatlerde anlaşmaya varılan maddelere karşı büyük tepki duyduklarını belirtiyorlar.  

Çalışanların paylaştığı bilgiye göre anlaşmaya varılan ekonomik maddeler şu şekilde: 

En düşük taban ücret brüt 350 TL.  

2023 ilk 6 ay %20, ikinci 6 ay %30, 2024 yılının ilk 6 ayı ise %20 olarak anlaşıldı. 

İkramiye ilk yıl 45 gün, ikinci yıl 52 gün.

Sosyal paket brüt 750 TL.

Yakacak ücreti brüt 125 TL. 

Kıdem ilk işe giriş tarihinden itibaren 20 kuruş.

Silah tazminatı brüt 12 TL.

Yıpranma payı brüt 12 TL.

Direksiyon primi brüt 12 TL. 

Sorumluluk primi brüt 25 TL.

İşçinin çocuğunun doğumunda brüt 1.500 TL.

İşçinin evlenmesinde brüt 2.500 TL. 

İşçinin vefatı durumunda 20.000 TL.

İşçinin iş kazası ile vefatı durumunda 50.000 TL.

İşçinin eş, çocuk, anne ve babanın vefatı durumunda brüt 2.250 TL.

Sel afet yardımı 7.000 TL.

İşçinin ilkokulda öğrenim gören çocuğu için brüt 900 TL.

İşçinin lisede öğrenim gören çocuğu için brüt 1.100 TL.

İşçinin yüksek okulda öğrenim gören çocuğu için brüt 1.300 TL. 

İşçinin (3 çocuğa kadar) her çocuğu için her ay brüt 100 TL.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.