Avrupa’da felakete dönüşen sel sonrası bilim insanları uyardı

0
509

Almanya ve Belçika’da rekor yağıştan sonra meydana gelen sel ve heyelan nedeniyle onlarca kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi hala kayıp. Şiddetli yağışlar İsviçre, Lüksemburg ve Hollanda’yı da vurdu.

Şiddetli yağışların nedeninin iklim değişikliği olduğuna dikkat çeken bilim insanları, hükümetlere hem aşırı hava olaylarını tetikleyen karbon salımını kesmesi hem de daha aşırı hava koşullarına hazırlanmaları gerektiği uyarısı yaptı.

Bilim insanları, yıllardır insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle yaz yağışlarının ve sıcak hava dalgalarının daha yoğun hale geleceğini tahmin ediyorlardı.

Avrupa’yı etkisi altına alan şiddetli yağışların neden olduğu sel ve su taşkınlarından en çok etkilenen Almanya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 133’e yükselirken, yaklaşık 1300 kişiden de haber alınamıyor. Belçika’da da 20 kişi halen aranıyor. Avrupa’da sel ve heyelan nedeniyle toplamda hayatını kaybeden kişi sayısı ise 153.

Almanya’da, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier selden etkilenen bir bölgeye yapacağı ziyaretten önce yaşanan yıkım karşısında hayrete düştüğünü belirterek,  “Bütün yerler felaketten zarar gördü. Birçok insan tüm yaşamı boyunca inşa ettiklerini kaybetti.” dedi. “Bütün yerler felaketten zarar gördü. Birçok insan tüm yaşamı boyunca inşa ettiklerini kaybetti.” dedi.

Almanya’daki kurtarma ekiplerinin çalışmaları zorlu koşullar nedeniyle sekteye uğradı. Kayıp yakınları ise endişe içinde haber bekledi. Felaket nedeniyle telefon ağları kapalıydı, yollar ağır hasar gördü ve 100 binden fazla eve elektrik verilemedi. Alman yetkililer vatandaşlarına kayıp yakınlarını aramak için felaket bölgesine gitmemeleri çağrısında bulundu.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karranebauer, ordu birliklerinin tüm görevlerinin iptal edilerek felaket bölgesine yardıma gönderileceğini duyurdu.

Kuzey Ren-Vestfalya, Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletleri yağışlardan en fazla etkilenenler oldu. Rheinland-Pfalz’ın Ahrweiler bölgesinde yetkililer cuma günü yaklaşık 1300 kişinin kayıp olduğunu söyledi.

Schuld’daki Ahrweiler köyü sakini AFP’ye verdiği demeçte, arabaların sular altında kaldığını ve evlerin yıkıldığını belirterek köyünü ‘savaş bölgesi’ne benzetti.

Rheinland-Pfalz İçişleri Bakanı Roger Lewentz ölü sayısının artacağını tahmin ettiklerini belirterek, “Uzun süredir insanlardan haber alamadığınızda en kötüsünden korkmanız gerekir” dedi.

Yetkililer şiddetli sağanak yağış nedeniyle tehlikenin henüz geçmediğini belirtirken, özellikle barajlardaki su yoğunluğu endişeye neden oluyor.

Britanya’nın da bazı bölgelerinde hafta başında bir gün içinde yaklaşık bir aylık yağmur yağmış ve sel olayları yaşanmıştı.

Hükümetin iklim değişikliği araştırma komitesi bakanlara, ülkenin aşırı hava koşullarına beş yıl öncesine göre daha da müsait olduğunu söyledi.

Britanya’daki Reading Üniversitesi’nden hidroloji profesörü Hannah Cloke şöyle konuştu: “Avrupa’da sel nedeniyle meydana gelen ölümler ve yıkım, kaçınılması gereken bir trajedidir. Kuzey yarımkürenin diğer bölgelerinin şu anda rekor kıran sıcak hava dalgalarına ve yangınlara maruz kalması, giderek daha sıcak bir dünyada havamızın ne kadar daha tehlikeli hale gelebileceğini hatırlatmalı.”

Belçika’da ordu, kurtarma ve tahliye çalışmalarına yardımcı olmak için ülkenin 10 vilayetinden dördüne gönderildi. Başbakan Alexander De Croo, 20 Temmuz’u ulusal yas günü ilan etti.

Belçika’da en az 20 kişinin hayatını kaybettiği seller için ‘ülkemizin gördüğü en büyük felaket‘ ifadesini kullandı.

Kaynak: Diken

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.