AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİNDE AŞIRI MİLİYETÇİ PARTİLER

0
1340

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sağcı partiler önemli ilerleme sağlamış olsalar da bekledikleri kadar yüksek bir gelişme gösteremediler. Avusturya’dan FPÖ, Danimarka’dan Dansk Folkeparti ağır seçim yenilgisi aldılar. Seçimlerin asıl kazananı liberaller ve Yeşiller oldu. Hristiyan Demokratı EPP ve sosyal demokratik S&D ciddi şekilde gerilediler.

Şimdi sağcı partiler arasında liderlik mücadelesi başladı. Yarışta dört isim öne çıkıyor: Marine Le Pen, Matteo Salvini, Viktor Orbán ve Nigel Farage.

Liderlikte en iddialı görünen isim Lega adlı partinin lideri ve İtalya’nın güçlü İçişleri Bakanı olan 46 yaşındaki Matteo Salvini. Salvini göçmen karşıtı söylemleri ve tutumu ve aynı zamanda sosyal medyada aktifliği ile tanınıyor. Salvini’nin liderlik ettiği Lega, AP seçimlerinde üye sayısını güçlü bir şekilde artırdı.

Fransa Ulusal Birlik partisi lideri ve ünlü faşistlerden Le Pen’in kızı Marie Le Pen, 50. Ulusal Birlik, AP seçimlerinde Macron’un partisini de geçerek birinci oldu. Parti Müslüman karşıtı söylemiyle tanınıyor ve Avrupa’da büyük sağcı partilerin daha sağında görülüyor.

Nigel Farage, 56, liderliğindeki Brexit Partisi, İngiltere’den en çok oyu alan parti oldu. Şovenist Avrupa partileri Brexit’i yanlarında görmek istedikleri için Farage milletçi partiler tarafından paylaşılamıyor.

Macar Viktor Orbán, 56. Başbakan ve Fidesz partisi lideri. Göçmenlere ve Geroge Soros’a karşı söylemde herkesten sert. Kendisini Avrupa’nın öndegelen milliyetçisi görüyor,

Salvini limanların kapatılması, Viktor Orbán sınır çitleri ve Le Pen de Müslümanlara karşı düşmanlığı ile ün yapmıştı.

Avrupa milliyetçileri, seçimlerden bir hafta önce İçişleri Bakanı ve Lega adlı sağ popülist parti lideri Matteo Salvini liderliğinde Milano’da, bir araya geldiler ve birleştiklerini ilan ettiler. Plaza del Duoma adlı büyük meydanda gerçekleşen buluşmanın afişinde Salvini’nin kendisi, Fransa’an Marine Le Pen, Hollanda’dan Gaert Wilders yanında Hakiki Finler ve Danimarka Halk Partisi (Dansk Folkeparti) gibi daha küçük partiler de bulunuyordu.

Macaristan’dan milliyetçi lider Viktor Urban ile Polonya’dan Jaroslow Kaczynski gibi önemli isimlerin konuşmacılar listesinde yer almadıkları görüldü.

Aşırı sağdaki partiler arasında üç gruplaşma gelişti. Bu gruplaşmalar Avrupa aşırı sağını güçten düşürecek yönde gelişiyor.

AB içindeki sağcı popülist diye adlandırılan gruplar şöyle görünüyor:

ECR (yaklaşık 60 üye)
Üyelerinin bir kısmı : PIS (Polonya) 23, Tories (Büyük Biritanya) 4, SD (İsveç) 3
Grup değiştirenler: Hakiki Finliler (Finlandiya) 2, Dansk folkeparti (Danimarka)

EFDD (yaklaşık 44 üye)
Bazı üyeleri: Brexit Partisi (Büyük Britanya) 29, Beş Yıldız Hareketi (İtalya) 14
Grup değiştirenler : AFD (Almanya) 11

ENF (yaklaşık 73 üye)
Üyeleri arasında : Lega (Italien) 28, Ulusal Birlik (Fransa) 22, FPÖ (Avusturya) 3
Muhtemel yeni üyeler: AFD (Almanya) 11, Hakiki (Finlandiyalılar) 2, Dansk folkeparti (Danimarka) 1

Mevcut grupların dışında kalan bazı popülist sağ partiler:
Fidesz (Macaristan) 13, PSD (Romanya) 8, ANO (Çek Cumhuriyeti) 6, Smer (Slovakya) 3, Gerb (Bulgaristan) 6

AB karşıtı sağcı partilerin bir çoğu iç bölünmeler nedeniyle zayıfladılar. Ancak yukarıda belirtildiği gibi Avrupa’nın büyük ülkelerinden üçünde İngiltere’deki Brexit Partisi, Fransa’dan Ulusal Birlik ve İtalya’dan Lega seçimlerden başarılı çıktılar. Diğer partiler mevcut aşırı sağ partilerin savundukları göçmen entegrasyon politikalarını taklit ettikleri için hem mevcut burjuva partilerinin hem de onların en sağındaki sağ popülist aşı verilen ırkçı partilerin durumları istikrarız hale geliyor.

Kaynak Dagens Nyheter

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.