Çalışan Kadınlara Bir Hak Gasbı Daha: “Analık Yönetmeliği”

0
1924

img_0393Analık izni ve ücretsiz izin sonrası yapılacak Kısmi Süreli Çalışma Hakkı’yla ilgili Yen’i yönetmelik, Resmi Gazete’de 8 Kasım’da yayınlanarak yürürlüğe girdi.

“Anneye her ay 823 TL” şeklinde duyrulan yönetmelik için Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi’nin (KEİG) hazırladığı raporda şunlar var:

– “Yarı zamanlı çalışıp tam maaş alacaksınız” vaadi doğru değil. Asgari ücretin üstünde maaş alan kadınlar gelir kaybına uğrayacak. Mesela maaşı 3000 TL olan bir kadının alacağı yarım maaş 1500 TL ve 823 TL devlet katkısıyla beraber toplamda 2323 TL’ye düşecek. Yani reklamı yapıldığı gibi yarı-zamanlı çalışma ve tam maaş gerçeği yansıtmıyor.

– Yönetmelikte Devlet Memurları Kanunu’na eklenen ek madde ile “yarı-zamanlı çalışma izni” ve “yarı-zamanlı çalışma hakkı” olarak iki durum tanımlanıyor. “Yarı-zamanlı çalışma izni” memur kadınlara analık izni bitiminden sonra ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay ve üçüncü çocukta 6 ay yarı zamanlı çalışma ve tam maaş alma olarak ifade ediliyor. “Yarı-zamanlı çalışma hakkı” her iki ebeveyn için eşlerin her ikisi de çalışıyorsa, çocuk ilkokul çağına gelene kadar birinci çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay ve üçüncü ve diğerlerinde 6 ay olarak istenildiği zaman kullanılması biçiminde düzenleniyor. Yani, ortaya atıldığı gibi çocuk ilkokula başlayana kadar yarı-zamanlı çalışma söz konusu değil.

– İşçi kadınlar için ise yalnızca “yarı-zamanlı çalışma hakkı” tanımlanıyor. Yani işçiler isterlerse yarı-zamanlı çalışacak, ancak maaşları ve sosyal güvenlik hakları yarı yarıya düşecek.

– Hem memur hem de işçi kadın yarı zamanlı çalıştığında süt iznini kullanamayacak.

– Yarı zamanlı çalışma, geçici işçiliğin yaygınlaştırılmasında bir atlama taşı işlevi görüyor. Doğum iznini kullanan kadınların ya da doğum sonrası yarı-zamanlı çalışanların yerine “kiralık işçiler” çalışacak, izin bitiminde ya da tam zamanlı çalışmaya geçildiğinde ise kısa süreli çalışan kişinin sözleşmesi otomatik olarak feshedilecek.

“Görünen o ki, hükümet işgücü piyasasını güvencesizleştiren ve kazanılmış hakları budayan işveren odaklı istihdam politikalarını uygulamaya devam etmek niyetinde” diyen KEİG, yarı zamanlı çalışmanın kadınların çocuk bakım sorunlarını çözmeyeceğini, üstelik kadınların istihdama katılımlarını da hatta çalıştıkları işte kalmalarını da teşvik eden bir uygulama olmadığını ifade ediyor.

29. 11. 2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.