“Çaresiz yoksul gençler tarikatlara itiliyor”

0
575

Pandemi nedeniyle verilen uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime yeniden başlayan üniversiteler, öğrencileri barınma sorunuyla karşıladı.

Yeni eğitim ve öğretim döneminin barınma sorununu “işkence” olarak tanımlayan Tüm Yurt ve Barınma Hizmetleri İşverenleri Sendikası (TÜYİS) Başkanı Umut Gezici, “Çaresiz yoksul gençler, hiç istemeseler de tarikatlara itiliyor.” açıklamasını yaptı.

Sözcü Gazetesi’nden Sultan Uçar’a konuşan TÜYİS Başkanı Gezici ortaya çıkan sorunun nedenlerini, “Suriye, Afganistan gibi ülkelerden yoğun mülteci göçü, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ile yenilenen binalarda kira rayiç bedellerinin 2-3 kat artması, üniversite sayısındaki artışa rağmen yurt sayısının artmaması, tarikat-cemaat ve bazı vakıfların çoğu ruhsatsız yurtlarının görmezden gelinmesi” başlıklarıyla özetledi.

Yurt talebinin eskiye oranla 10 kat arttığını belirten Gezici, “Öğrencilerin, barınma ve beslenme gibi en temel yaşam hakkını devlet karşılamıyor. Her gün bize gelen yurt talebi, geçmiş yıllara göre 10 kat arttı. Sektör temsilcileri olarak bizim tespitimize göre bu yıl üniversite kazanan öğrencilerin en az yüzde 10’u yani 100 binlerce genç parasızlıktan kazandığı okulda okuyamayacak, okulunu dondurup, köyüne dönmek zorunda kalacak. İTÜ’de mühendislik kazanan işçi çocuğu bir öğrenci için günlerdir yurt arıyoruz.” dedi.

Yap-işlet-devret yöntemiyle 4 yıldır çok sayıda öğrencisiz yurda para ödendiğini de belirten Gezici, özel sektörün devlet arazisinde “işletme garantili” yurt yaptığını ifade etti. Bu yurtlar için devletin 15 ile 35 yıl boyunca, öğrenci olmasa dahi ödeme garantisi verdiğini açıkladı.

Yoksulluk ve yurt eksikliği nedeniyle cemaatlerin kucağına itilen gençlerin çaresizliğine de değinen TÜYİS Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençler, hiç istemeseler de sırf okuyabilmek için cemaatlerin ev ve yurtlarında kalmaya çaresizlikten razı oluyor. Oralarda, onları hiç kolay şeyler beklemiyor. Dini sohbet ve programlara zorunlu katılacaklar. Yatış kalkış saatlerinden, giyim tarzlarına her şeylerine karışılıyor. Çok azı kendisini bu yapılardan kurtarabiliyor. Çoğu, tarikat müridi oluyor. 15 Temmuz’a rağmen ruhsatlı-ruhsatsız bu yerler görmezden gelinip, yoksul gençler tarikatlara itiliyor.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.