Sömürü ve sefalet koşulları emekçileri bunaltacak düzeyde giderek artıyor. Ekim ayında yapılan araştırmalara göre 4 kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması 15 bin TL’yi geçmiş durumda. Yoksulluk sınırının ise 45 bin TL’ye yaklaşığı belirtiliyor. Hayat pahalılığı, geleceksizlik ve umutsuzluk, çaresizliği arttırdığı gibi mücadele ruhunu da kamçılıyor.
Açlık, yoksulluk, işsizlik, iş cinayetleri, güvencesizlik, baskılar emekçilerin kaderi değildir.
İçinde kıdem tazminatının gaspedilmesi planlarının da olduğu Orta Vadeli Program (OVP) şimdiden emekçilerin ve ülke kaynaklarının özelleştirmeler ve vergiler yoluyla soyulduğu bir yağma programına dönüşmüş durumda.
İktidar kendisine ve sermayeye kaynak yaratmak için özelleştirmeleri arttırırken halkın emeğine ve geleceğine de acımasızca göz dikiyor. Emekçiler dört yanı kuşatılmış biçimde sömürülüyor ve yok sayılıyor. Çaresizliği yaşayan milyonlarca insan TBMM’ye sunulan yeni ülke bütçesinde sermaye gruplarının 8 trilyonluk vergi borcunun affedileceği haberlerine tanık oluyor.
İş cinayetleri ülkemizin kanayan yarası olmaya devam ediyor. İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre her gün 7 ‘ye yakın emekçi iş cinayetlerinde katlediliyor. Yine her gün en az 25 işçi meslek hastalıklarına ve uzun çalışmaya bağlı olarak hayatını kaybediyor. 2023 yılın ilk dokuz ayında 44’ü çocuk olmak üzere 1409 işçi iş kazalarında öldüler. İSİG Meclisi Ekim ayının ilk 26 gününde en az 128 işçinin iş cinayetleriyle katledildiğini paylaştı.
Emekçiler bir yandan karşılaştığı ağır sorunlarla boğuşurken diğer yandan yaşadığı zorbalıklara karşı mücadele ediyorlar.
Dersim’de Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş’de Enerji-Sen öncülüğünde başlayan direniş kazanımla sonuçlandı. Enerji işçileri insanca ve güvenli koşullarda çalışma talep ettikleri için haksızca işten atılmışlardı. FEDAŞ işçileri mücadelelerini 73 gün sonra başarıyla sonuçlandırdılar.
Agrobay işçilerinin direnişi 73 gündür direnmeye devam ediyor. Köleliği andıran koşullarda çalışmaya zorlanan tarım emekçileri kötü çalışma koşullarını reddedip sendikaları Tarım-Sen’e üye olunca kod 46 ile tazminatsız şekilde işten atılmışlardı. Gebze’de bulunan Corning Kablo işçileri insanca şartlarda çalışmak için başlattıkları grevlerini 112 gündür sürdürüyor. Patron zorbalığına karşı greve çıkan 220 işçi talepleri karşılanana kadar direnişlerini sürdürmekte kararlılar.
Aluform Pekintaş işçileri direnişlerini her iki fabrika önünde kurdukları çadırlarla 378 gündür sürdürüyorlar. Sendika üyesi oldukları için 35 işçi çeşitli bahaneler öne sürülerek kod 49 ve kod 21 ile tazminatsız şekilde işten atılmışlardır. Çeşitli engellemelere ve baskıya rağmen işçiler direnişlerinde kararlılar.
Sputnik grevi 78 gündür devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye olan basın emekçileri daha iyi şartlarda çalışmak istedikleri için küçülme bahanesiyle işten atılmışlardı. Haklarını ve işlerini geri alabilmek kararlıca direniyorlar.
Şirketlerin “hızlı sipariş”, “müşteri memnuniyeti” gibi türlü baskısı altında çalışan kurye işçileri yoğun sömürüyle ve ölümlü kazalarla burun buruna yaşıyorlar. Büyük çoğunluğunu 20’li yaşlardaki genç işçilerin oluşturduğu kuryelerin iş cinayetleriyle her gün katlediliyorlar. İSİG Meclisi 2022 yılında en az 28 kuryenin öldürüldüğü belirtmişti. Kurye işçileri yaşadığı ağır sorunlara karşı seslerini duyurmak için çeşitli eylemler gerçekleştiriyorlar.
Şanlıurfa/Polçak’ta Nakliyat-İş Sendikası üyeleri tarafından işten çıkarmaya ve sendikal örgütlenmeyi savunmaya dönük başlattıkları direniş 1801 gündür devam ediyor. İşçiler “Şanlıurfa Polçak’a sendika girecek, başka yolu yok” diyor.
Başakşehir’de Emlak Konut Şantiyesinde Elit Mühendislik şirketine bağlı olarak çalışan inşaat işçileri 4 aylık biriken maaşları verilmeden işten atıldılar. Şantiyeden atılan işçiler geceyi parkta geçirdiler. İnşaat işçileri yaşadıkları zorbalığa karşı direniş başlattılar.
Zorunlu emeklilik dayatmasıyla emekli olmayı reddettikleri için işten çıkartılan Ataşehir Belediyesi işçileri belediye önündeki direnişlerini 32 gündür kararlılıkla sürdürüyor.
Şişli Belediyesinde İş ve onur mücadelesi veren Kakil Yazar ve Turan Aktaş direnmeye devam ediyor.
Mamak Belediyesi’nde düşük zam dayatmasına karşı işçilerin üç günlük iş bırakma eyleminin ardından işten atılan Murat Köse direnmeye ve işini istemeye devam ediyor.
Belediye işçileri güvenceli ve kadro çalışma hakkı için 12 Kasım’da Ankara’da bir araya gelecekler. Taşeron Belediye İşçileri (TABİB), tüm belediye çalışanlarını Ankara’da yapılacak mitinge davet ediyor.
İşçi Emekçi Birliği “Açlık, yoksulluk, baskı, savaş ve sömürü düzenine artık yeter!” diyerek 19 Kasım Pazar günü saat 14.00’da Kartal Meydanı’nda işçi emekçi mitingi düzenleyecek. Çeşitli kurumların oluşturduğu İşçi Emekçi Birliği, emek örgütlerine ve kurumlara çağrı yaparak mitinge katılım davetinde bulunuyor.
Umut-Sen “Düşmanını tanı dağıt ablukayı!” bağlığı altında 5 Kasım Pazar günü saat 15.00’da Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde işçi emekçi buluşması gerçekleştirecek.
Trendyol işçileri direniyor. Özel sektör öğretmenleri haklarını arıyorlar ve sorunları için mücadele ediyorlar. Sağlık emekçileri insanca ve güvenli çalışma şartları için seslerini yükseltmeye devam ediyor. İnşaat işçileri mücadeleci sendikalar öncülüğünde karşılaştıkları zorbalıklara karşı haklarını arıyorlar.
Fabrikalarda, atölyelerde, şantiyelerde, iş yerlerinde, emekçiler karşılaştıkları ağır sorunlara karşı sessiz kalmıyorlar, mücadele yolları arıyorlar.
Direnen işçiler ülkemiz emekçilerine umut veriyor.