Gerekli önlemler alınmadığı hızlı tren projesinde 2 işçi yaşamını yitirdi

0
93

Temeli 2019’da atılan fakat yapımı geciken Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren projesinde yaşanan göçükte 2 işçinin ölmesi, bölgede ‘yeterli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını’ ortaya koydu.

2023 yılında faaliyete geçeceği açıklanan ancak daha sonra bitiş tarihi 2028 olarak duyurulan Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren projesinin Çerkezköy kısmındaki çalışmalar sırasında meydana gelen göçük nedeniyle toprak altında kalan işçiler operatör yardımcısı Halit Sural ile formen Sabri Ayakatik yaşamını yitirdi.

CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, projede öngörüsüzlükten daha büyük sorunlar olduğunun yaşanan iş cinayetiyle gün yüzüne çıktığını vurgulayarak, “Şantiyede gerekli önlemler alınmamış mıydı? 2 işçimizin yaşamını yitirmesinin hesabını kim verecek? Can güvenliğinin sağlanması, tüm siyasi kaygıların çok önünde gelir” diyerek tepkisini gösterdi.

Yazgan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019’da temelini attığı projenin yıllar geçtikçe maliyetinin katlandığını 5 yılda yüzde 300’ü aşan artışla 35,9 milyar liraya çıktığını 16 Şubat’ta Meclis gündemine taşımıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP’li Yazgan, projedeki sapma ve gecikmenin nedeniyle maliyet artışının gerekçesini sorarken, “Beceriksizlik, iktidar için arşa çıkmış durumda. İktidarın hamasetinin faturası, halka kesiliyor” dedi. Bakan Uraloğlu ise önergeyi yanıtsız bıraktı.

Projede öngörüsüzlükten daha büyük sorunlar olduğunun yaşanan iş cinayetiyle gün yüzüne çıktığını söyleyerek şunları kaydeden Yazgan: “Yurttaşların vergileriyle yürütülen kamu projelerini seçim yatırımına dönüştüren iktidar, bu projelerden oy devşirmeyi alışkanlık haline getirdi. Son olarak Bakan Uraloğlu, 23 Şubat’ta Kırklareli’nde katıldığı bir açılış programında Halkalı-Kapıkule Hızlı Projesi’ni överken, diğer yandan Cumhur İttifakı’nın belediye başkan adayına oy istemişti. Bakanın bu konuşmasının üzerinden 1 ay geçmeden iş cinayeti yaşandı. Projede yer alan 2 işçi, toprak kayması nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu, projenin 5 yıl gecikmesinden daha büyük sorunların olduğunu gösteriyor. Bu iş cinayeti neden yaşandı? İş güvenliği neden eksik kaldı? Şantiyede gerekli önlemler alınmamış mıydı? 2 işçimizin yaşamını yitirmesinin hesabını kim verecek? Sayın Bakan, Meclis’e yönelttiğimiz soruları görmezden gelmeyi tercih ediyor ancak bu iş cinayeti, gözlerini kapatarak geçiştirebileceği bir olay değil. Can güvenliğinin sağlanması, tüm siyasi kaygıların çok önünde gelir” dedi.

Yazgan, Bakan Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti: “Projede iş güvenliği kapsamında ne gibi önlemler alınmıştır? İşçilerin can güvenliğinin sağlanması için alınan önlemler denetlenmiş midir? 2 işçinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin idari soruşturma başlatılmış mıdır?”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 17 Ocak’ta yaptığı açıklamada Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin Çerkezköy-Kapıkule arasındaki 153 kilometrelik kesiminde yapım çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtmiş, “Projemizin ilk etabı Çerkezköy-Kapıkule arasındaki 153 kilometrelik kesimi 2025’in sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Projenin, Ispartakule-Çerkezköy arasındaki 67 kilometrelik kesimi ve Halkalı-Ispartakule arasındaki 9 kilometrelik kesimi de 2028 yılına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Böylelikle projemizin tamamını 2028’de faaliyete geçirmiş olacağız” demişti.

Kaynak: Sol

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.