Haftanın özeti

0
512

Dünya gündeminde yerini koruyan Ukrayna’da süren savaş ile başlayalım özetimize. Ardından Türkiye’ye geleceğiz.

ABD’nin Ukrayna’da çözümü değil savaşın uzamasını istediği bir kez daha ortaya çıktı. Ukrayna’nın Mariupol şehrinde Rus güçlerinin askeri başarı kazanmasının hemen arkasından ABD Başkanı Biden Ukrayna’ya ağır silahlar göndereceklerini açıkladı. Rusya’nın Karadeniz’deki Moskova adlı en önemli savaş gemisi bu ifadeleri destekleyecek şekilde Ukrayna tarafından vuruldu ve gemi battı.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada kentte binden fazla Ukrayna askerinin teslim olduğunu açıkladı. Azak Denizi’nin en büyük ve donanımlı limanının bulunduğu Mariupol, Donetsk bölgesinin en büyük şehirlerinden biridir. Coğrafi konum itibarıyla stratejik ve ekonomik önem taşıyan kentte, metalürji işletmeleri ve bazı demir-çelik şirketleri bulunuyor.

Ukrayna’daki savaşa ilişkin açıklamalarda bulunan Putin, müzakere sürecinin devamı için şartları oluşturmaya yönelik adımlar attıklarını fakat, bunun karşılığında Buça’daki provokasyonlarla karşılaştıklarını ve en önemlisi Ukrayna tarafının İstanbul’da yapılan anlaşmalardan çekildiğini belirtti. Hatırlanacağı gibi Rusya tarafının Kiev’den çekilmesinin arkasından Ukrayna Buça’da katliam yaptıklarını açıklamıştı. Rusya tarafı bunun yalan ve provakasyon olduğunu belirtmişti. ABD Rusya’yı dağıtmak için kendisi yerine Ukrayna’yı savaştırıyor. Ukrayna faşistleri ise buna gönüllüler.

Batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları Rusya’nın iç siyasetine müdahale olarak yorumlayan Putin, yaptırımlardan zorlanabileceklerini ancak güçlenerek çıkacaklarını belirtti.

Rusya’nın komşuları ve ABD’nin yakın müttefikleri Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya üye olma yolundaki hazırlıklarını ilerlettikleri görülüyor. Buna karşılık Rusya ilgili bölgeleri takviye etmek maksadıyla oralara asker ve silah yerleştireceğini açıkladı. Finlandiya ve İsveç yetkilileri NATO’ya Ukrayna’nın işgal edilmesi üzerine üye olmayı düşündüklerini açıklarken sürecin aslında savaş öncesinden başladığı, Rusya’nın da aynı amaçla kışkırtıldığı bilinmektedir.

Finlandiya yetkililerinin NATO’ya üyelik başvurusu için daha heyecanlı oldukları görülürken İsveç yetkilileri ise süreci biraz daha değerlendirmek istediklerini belirtiyorlar.

Şimdi, Asya kıtasında önce Pakistan ardından Sri Lanka’daki gelişmeleri özetleyelim.

Hatırlanacağı gibi Ukrayna konusunda ABD yönetiminin izinden gitmeyen ve Pakistan’ın Çin ve Rusya’yla ekonomik ilişkilerini geliştiren İmran Han parlamento darbesiyle devrilmişti. Yeni Başbakan hırsızlığıyla ünlü Şahbaz Şerif oldu. İmran Han, görevden alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamada “ABD’nin iç politikamıza açık müdahalesidir” ifadesini kullandı. İmran Han’ın partisinden milletvekilleri seçimi boykot edip istifa etti, halk sokağa çıkarak protesto düzenledi.

Yolsuzluklarıyla namlı eski başbakan Navaz Şerif’in kardeşi ve daha önce de Pencap eyaletini yönetmiş olan Şahbaz Şerif de Eylül 2020’de Ulusal Hesap Verebilirlik Bürosu’nun (NAB) 76 milyon dolar kara para akladığı suçlamalarının ardından gözaltına alınmıştı. Şahbaz Şerif ile ilgili soruşturmada Şerif’in ailesine ait 28 paravan hesap tespit edilmiş ve 2008 ve 2018 yılları arasında bu hesaplar üzerinde para aklandığı ortaya çıkarılmıştı. Şahbaz Şerif’in yeni hükümeti kurarak genel seçimlerin yapılacağı Ağustos 2023’e kadar ülkeyi yönetmesi bekleniyor.
Şahbaz Şerif’i ilk arayan ve tebrik eden Erdoğan oldu. Erdoğan, Şerif’in başbakan seçilmesinden son derece mutlu olduğunu söyledi.
Değişen dünyada Pakistan’ın ABD yörüngesinde ne kadar tutulabileceğini göreceğiz.

Yeni-liberal model Sri Lanka’da topu dikti. Ekonomik kriz nedeniyle bir süredir kitlesel protestoların da devam ettiği Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da dış borçlarını ödeyemeyen hükümet moratoryum ilan etti. Yani ekonomik iflasını açıkladı. Ülkenin 1.6 milyar dolar rezervine karşılık 7.3 milyar dolar borcu olduğu ve bunun son on yılın en kötü seviyesinde olduğu açıklandı. Dış borçların ödenememesi nedeniyle ülkede ithal ürünlerin bulunmadığı, marketlerdeki diğer ürünlerin fiyatlarının da oldukça yükseldiği belirtiliyor. Bu sıkıntılara saatlerce süren elektrik kesintileri de eklenince protestolar Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın özel konutuna yönelmiş ve ardından Rajapaksa’nın ülkede OHAL ilan ettiği duyurulmuştu.

ABD’de polisin siyahlara şiddetinin yine bir ölüme sebep olduğu dünya baskınına yansırken Biden’ın suyunun ısınmaya devam ettiği gözleniyor. Reuters ve Ipsos tarafından yapılan ankete göre, ABD Başkanı Joe Biden’a olan halk desteği oranı yüzde 41’e geriledi. Ankete katılanların yüzde 27’si ülkede şu andaki en büyük sorunu ekonomi olarak yanıtlarken, ABD’de son 41 yılın zirvesini gören enflasyonun Biden’a oy kaybettiren en büyük etken olduğu belirtildi. Katılımcıların çoğunluğu Biden’ın ülkedeki ekonomik sorunları öncelik edinmesi gerektiğini belirtti. Biden’ın anketlerdeki destek kaybının 8 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimlerinde Demokratlara zorluk çıkarması bekleniyor.

Hafta boyunca Avrupa’da da hayat pahalılığının hızla arttığı haberleri basına yansıdı.

Ülkemizden özetlere geçelim!

AKP’nin özel şirketlere yaptırdığı Zafer Havalimanı 2022 yılının ilk çeyreğinde zarar şampiyonu oldu. Şirkete ilk üç ay için garanti edilen yolcu sayısı 329 bin 433 idi. Sadece 3 bin 847 yolcu gerçekleşti. Ortaya çıkan 1 milyon 735 bin avroluk açık (27,5 milyon TL) halkın cebinden ödenecek. Yapımının 50 milyona malolduğu bildirilen havalimanı 2044 yılında kamuya devredilecek. Bu gidişle devletin o tarihe kadar şirkete 208 milyon Avro ödeyeceği tahmin ediliyor.

Uyuşturucudan tutuklanan Ali Osman Akat isimli “işadamı”nın da basına Erdoğan ve Soylu’nun da aralarında bulunduğu AKP büyükleriyle fotoğrafları çıktı. Ali Osman Akat Kolombiya’dan Türkiye’ye “kozmetik ürün” adı altında gönderilen 111 kilogram kokainin alıcısı olduğu ve sahip olduğu firmalar vasıtasıyla uyuşturucu ticaretİ yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı.

Arap ülkelerinden sermaye çekme peşinde olan AKP iktidarının bir dönem arayı açtığı ülkelerle birbiri ardına girdiği pazarlıklar biliniyor. Son olarak Suudiler yapılan pazarlık açığa çıktı. Üzerinde gizlilik kararı olan Cemal Kaşıkçı ile ilgili soruşturma dosyasının Suudilere teslim edildiği ortaya çıktı. Dosyanın 50 milyon dolar karşılığı satıldığı basına yansıdı. Erdoğan, diğer bir çok olay üzerine yaptığı gibi Kaşıkçı cinayetini de çıkarına geldiği gibi kullanmış oldu. İlkin, Suudileri tehdit amacıyla Kaşıkçı “konsoloslukta alçakça şehit edildi” ve “hesabı sorulmalıdır” sözleriyle cinayetten nemalanmak için Kaşıkçı üzerine belgesel çekildi, kitap yayınlandı, uluslararası alanda açıklamalar yapıldı. Cinayet davası şimdi çıkar hesabı gereği kapatıldı.

Cezaevlerinde işkence iddiaları gündemde.

İşkence iddiaları ile gündeme gelen Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevinde Gardiyanların girdiği koğuşlarda tutuklulara yapılan baskı ve işkence nedeniyle iki mahpusun yaşamını yitirdiği bildirildi. Evrensel’den Meltem Akyol’un ulaştığı görüntüler işkenceyi açığa çıkardı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Silivri 5 Nolu Cezaevinde gardiyanların baskı ve işkencesi iddialarına ilişkin Taksim’de bulunan dernek binasında basın açıklaması yaptı. İHD, Adalat Bakanlığına hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin durdurulması, sorumluların ortaya çıkarılıp görevden alınması ve cezalandırılması ve hapistekilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve çağrısında bulundu.

Eski AKP’li milletvekili ve bakanı, şimdi, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrencilerle buluşma etkinliği iptal edildi öğrencilerin protestosu nedeniyle iptal edildi. Etkinliği protesto eden öğrenciler yaptıkları açıklamada, “TÜPRAŞ, TEKEL gibi birçok kurumu özelleştiren, bu yağma düzeninin mimarlarından olan Babacan ve onun gibiler bugün ortalığa ‘’umuduz” diye çıkmaya çalışıyor. Bizler de diyoruz ki AKP ve türevleri bu ülkeye umut olamaz” dedi.

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı konusunda tartışmalar sürüyor. Ümit Özdağ’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adayı olması yönündeki açıklamasının ardından, gazeteci Nihat Genç, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın muhalefetin ortak adayı olacağını iddia etti. Ekrem İmamoğlu “Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu” açıklamasında bulundu. CHP’li yetkililer cumhurbaşkanı adayının partiden birinin olacağın vurgu yapmış olsalar da, Kılıçdaroğlu’nun altılı sağ ittifak buluşması ve protokolü yine bir Ekmeleddin İhsanoğlu hikâyesini hafızalarda tazeliyor.

Önümüz 1 Mayıs;

1 Mayıs yaklaşırken sendikalar ve diğer demokratik kitle örgütleri hazırlıklarını sürdürüyorlar. Son dönemlerde yaşanan işçi grev ve direnişlerinin, kent emekçilerinin gündemde tutmaya çalıştığı yoksullaşmaya, pahalılığa karşı eylemlerin birleşik bir güce dönüşmesi yeni bir umut yaratabilir. Umut verici adımların toplumdan ciddi destek bulacağı bir süreçteyiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.