Kajsa Ekis Ekman: ”Ett samhälle som inte älskar sina intellektuella vissnar och dör”

0
1875

Kajsa Ekis Ekman har varit en känd skribent och författare som nästan tio år skrivit för vänsterliberala tidningen Dagens ETC. Hon blev utsparkad från ETC på grund av sin kritiska artikel i ETC och en granskande kommentar i sociala medier. Kajsa ifrågasatte egentligen propagandan och den manipulativa journalistiken i Sverige och västvärlden om kriget i Ukraina.

Vi kontaktade Kajsa och ställde frågor om yttrandefrihet i Sverige.

– Vad är det som hänt? Varför har ETC slutat arbeta med dig? 

Kajsa Ekis Ekman: Jag vet inte riktigt eftersom de aldrig hann förklara. Efter tio år fick jag bara ett mail om att jag hade överträtt någon slags gräns. De hänvisade till en kommentar på sociala media som de hade ryckt ur sitt sammanhang, där jag jämförde RT med Telesur, Al Jazeera och CNN. Det fick man tydligen inte. Det verkar som om om den verkliga anledningen var en text som jag skrev och som de publicerade, om hur Kyiv Independent, som samarbetar med svenska medier, har anställda nazister och dessutom har kopplingar till USAID. De tyckte texten var jättebra när jag skickade in den men sen fick de kritik och blev väl rädda. Jag har varit kritisk mot NATO och krigshetsen i flera texter, och även mot hur ukrainska flyktingar behandlas bättre än andra.  

– Hur ser du på press-och yttrandefriheten under kriget i Europa och Sverige?  

Kajsa Ekis Ekman: Vi har yttrandefrihet om man tycker som alla andra. Om man tycker något annat är det svårt. Nästan inga tidningar har en annan hållning än regeringens och om någon skriver en artikel blir den så nedsablad att journalisten kan få det svårt rent socialt eller att skaffa nytt jobb. Många intellektuella ägnar sig åt ett slags självövertalning, där de övertygar sig själv att de tycker som alla andra, för de vågar inte tycka något annat. Det gäller inte bara kriget, det finns många frågor, men under kriget har det blivit värre.  

– Idag förbjuds Russia Today och Sputnik att sända inom EU-länder pga att de sprider ”rysk propaganda”. Även Facebook och Twitter beslutade att stoppa innehåll från RT och Sputnik. Vad säger du om censuren mot dessa mediekanaler?  

Kajsa Ekis Ekman: Dåligt! EU försöker visa att vi har yttrandefrihet och att Ryssland inte har det, genom att förbjuda ryska kanaler – var är logiken?  

– Sprider man inte propaganda och även lögner i svenska medierna om kriget? Hur skiljer man propaganda från nyhetssändning?  

Kajsa Ekis Ekman: Om det är lögner vet jag inte eftersom jag har få möjligheter att kontrollera sanningshalten då jag inte är på plats. Men tyvärr är det få neutrala texter som bara beskriver händelseförloppet i kriget och refererar de olika presidenternas uttalanden. De flesta texter och inslag går ut på att visa att Putin är den nye Hitler, alternativt Stalin eller en ny tsar, som drivs av ondska och nostalgi, och som kommer ta över hela Europa, och att allt ryskt är dåligt. Det kan man ju såklart tycka men då borde läsaren få bestämma det själv och inte att varenda text ska handla om det.  

– Du skrev en text som handlade om tidningen Kyiv Independent och deras nazistkopplingar.  Du påpekade även att Kyiv Independent får bidrag från olika svenska medieorganisationer och många journalister som är utbildade av USA har blivit ”Ukrainas röst” i världen. Hur ska vi tolka detta? 

Kajsa Ekis Ekman: Jag tyckte det kunde vara intressant att veta. I svenska medier framställs tidningen som att det var ett gäng unga idealister som startade den helt själva, utan rika oligarker. Det låter bra tänker svenskarna, men vad de inte ser då är att USA har pumpat in pengar, inte bara i Östeuropa men även i Latinamerika och Asien, för att utbilda unga journalister och studenter så att de ska sprida USA:s sanning. Om det hade varit ryska staten som utbildat alla de här journalisterna och det hade varit ryska nazister, då hade ingen i Sverige litat på tidningen. Vi måste förstå att det inte finns goda och onda sidor i det globala geopolitiska spelet om naturresurser och makt.  

– Jag följer både turkiska och svenska medier. Trots att det råder yttrandefrihet i Sverige verkar de svenska medierna för mycket disciplinerade i vissa fall. Det känns som att nästan alla medierna i Sverige är centralstyrda då man läser nyheter och kommentarer om kriget i Ukraine samt överhuvudtaget om Ryssland och Kina. Trots den odemokratiska lagstiften och enmansdiktaturen i Turkiet syns de turkiska journalisterna mer kritiska i kigsbevakningen. De vågar utrycka sig trots olika risker för såsom arbetslöshet och  även fängelsestraff.. Vad säger du om den här observationen? Vad kan det bero på? 

Kajsa Ekis Ekman: Kanske är det så att de turkiska intellektuella vet om att det finns censur. De svenska intellektuella vet inte det. De tror att de arbetar för det goda, emot det onda. De tror att vi lever i den bästa av världar. Om en turkisk journalist blir fängslad eller förföljd då kan han/hon få stöd i väst, och svenska författarförbundet älskar att ta sig an förföljda författare i andra länder för då ser det ut som om vi har det så bra. Men om någon säger att det finns förföljelse och censur här, då vill ingen höra på det, eftersom det inte är staten som bedriver det utan privata mediebolag. Sedan har den intellektuella traditionen tyvärr gått förlorad de senaste årtiondena i Sverige. Det finns inte samma kaliber, samma mod som förr. Den dagen vi börjar fängsla författare, då kommer alla redan ha börjat tycka att det är i sin ordning.  

– Det finns en ganska beredd uppfattning att EU-länderna är på väg att bli auktoritära länder. Vad tänker du om detta påstående?  

Kajsa Ekis Ekman: Jag vet inte tillräckligt om det. 

– I Turkiet sitter många journalister i fängelse eller så är de i stor risk för att bli utsparkad från sina jobb när de kritiserar Erdogan eller AKP-regeringen. Du har blivit utsparkad från ETC pga dina kritiska åsikter. Hu kan vi försvara yttrandefriheten? 

Kajsa Ekis Ekman: Samhällen måste omfamna sina intellektuella och älska dem, även om de skrattar på begravningar, även om de talar illa om helgon, även om de säger det opassande. Ett samhälle som inte älskar sina intellektuella vissnar och dör.  

Bild: Kajsa Ekis Ekman

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.