Karabekir Mahallesi: Eğitim ve Dayanışma Hareketi Ders Dayanışması

0
1522

Eğitim ve Dayanışma Hareketi olarak gençlerin ve çocukların hayatlarında karşılaştıkları önemli sorunlar üzerine varlığımız oranında çözüm yolları bulabilmek için bir süre önce bir kaç mahallede başlattığımız  “Uyuşturucuya ve Çeteleşme karşı Ders Dayanışması” başlıklı dayanışma çalışması kendimizi bu çalışma içinde görebilmemiz açısından önemli bir başlangıç adımı oldu.

Gençlerin ve çocukların ilgiden, sevgiden ve dayanışmadan uzak bir hayat ile iç içe olmaları ve onları özellikle mahallelerde bekleyen uyuşturucu, çeteleşme gibi sorunlar; okul hayatlarında yaşadıkları başarısızlıklar gibi aslında çözüm yolları kolay bulunabilecek önemli problemlerin üzerine birlikte nasıl gidebileceğimizi, bu çalışmalardaki pratik uygulamalarla daha yakından görme şansımız oldu.

Birlikte iş yapmak, gençlerle, çocuklarla ve ailelerle yakın bağlar kurmak ve kendi eksiğimizi görerek onların üzerine gitmenin önemi bu çalışmalarda bir kez daha ortaya çıkan unsurlardan oldu.

Ümraniye Kazım Karabekir Mahallesinde  bulunan “Kadın ve Gençlik  Derneği” ile ortak olarak geçen yıl başlattığımız ders dayanışması çalışma birçok açıdan öğretici bir çalışmaydı.

Geçen yıl “Kadın ve Gençlik Derneği” ile başladığımız  bu dayanışma çalışması okulların kapanmasına yakın bir tarih olan  4 Haziran günü düzenlediğimiz bir etkinlikle sonlandırıldı.

Güzel bir yaz etkinliği şeklinde geçen bu buluşmada aileler hazırladıkları yemekleri ikram ettiler, dernek içinde yaptıkları çalışmaları anlattılar ve ülkemizde çocukların yaşadıkları önemli sorunlar üzerine düşüncelerini aktardılar. Ders desteği alarak bu çalışmanın bir parçası olan çocuklar ise aldıkları hediyeler ile sevinerek etkinlik içinde sembolik bir satranç karşılaşması düzenlediler.

Öğretmen arkadaşlarımız ise çalışmaya başlarken hangi duyguları taşıdıklarını ve çalışmalarını nasıl yürüttüklerini anlatarak, çocukların ülkemizde nelerle karşı karşıya olduğuna değindiler.

Müzik dinletisi için uzak yerden gelen arkadaşlarımız etkinliğe farklı ve güzel bir hava kattı.

“Eğitim ve Dayanışma Hareketi” olarak bu çalışmaya nasıl baktığımızı, çocukların uyuşturucu ve çeteleşme batağına saplanmasına karşı tek çözüm yolunun şiddet olmadığını anlattık. İlerici güçlerle ortak olarak gerçekleştireceğimiz çalışmanın önemini belirttik.  Ders dayanışmasının hem birlikte iş yapma kültürüne katkı sunacağını hem de birlikte öğrenmemiz ve birbirimizi geliştirmemiz açısından önemli bir tecrübe birikimi yaratacağını ifade ettik.  Bu tecrübeler yoluyla çocuklar, gençler ve aileler ile daha doğru bağlar kurabileceğimizi söyleme şansı bulduk.

Ümraniye’deki bu çalışmaya nasıl başladık kısaca paylaşmak yerinde olacaktır.

Ümraniye’de “Uyuşturucuya ve Çeteleşmeye karşı Ders Dayanışması” çalışmasına başlamadan önce “Kadın ve Gençlik Derneği” çalışanları arkadaşlar ile görüşerek  bu konudaki düşüncelerimizi paylaştık. Bu çalışmayı dernek çatısı altında ve onlarla birlikte yürütmek istediğimizi ifade ederek Eğitim ve Dayanışma Hareketi olarak bir süredir kendi aramızda bu yönde bir çalışma yapmak için tartıştığımızı ifade ettik. Birlikte yapacağımız çalışmanın gençlere, çocuklara ve ailelere katkılarının yanında birlikte iş yapacağımız için bizlere de çok fazla katkısının olacağını konuştuk.

Bir süre görüşüp tartıştıktan sonra hangi alanlarda çalışma yapacağımızı kararlaştırarak dernek çatısı altında çalışmaya dönük ilk adımları atmaya başladık. Matematik, İngilizce, Sosyal Bilgiler, Türkçe ve Satranç gibi eğlenceli içeriği olan ve çocukların derslerine katkısının olacağı derslerin temel alındığı bir çalışma başlatarak çocuklar ve veliler ile temasları güçlendirmeye çalıştık. 13418871_918848421574404_2332657470727575568_n

Derneği bulunduğu mahallenin muhafazakar insanların yoğun olarak yaşadığı yer olması ve derneğin önceki çalışmalarından kalan siyasi görüntüsü nedeniyle ilkin çok fazla velinin ilgisini çekmemiş olsa da bir süre sonra öğrenci ve velilerin ilgisi bu çalışmaya eskiye göre daha fazla arttı. Çalışma ilerleyen günlerde bir kaç yeni öğrencinin de dahil olduğu ve kalabalıklaştığı bir çalışmaya dönüştü.

Ders alan çocukların öğretmen arkadaşlarımızla kurduğu ilişkiler klasik öğretmen-öğrenci ilişkisinin dışında gelişen ve saygının, sevginin temel olduğu ilişkilere dönüşmeye başladıkça, oluşturulan bağlar da güçlenmeye başladı.

Öğrencilerin derneğe ilgiyle gelmeye başladığı ve iyi ilişkilerin geliştiği ders dayanışması, maalesef kurumlar arasındaki ilişkilerin de aynı ölçüde iyi yönde ilerlememesi nedeniyle çalışmalarda bir süre sonra heyecansızlık havası oluşmaya başladı. Birlikte iş yapma kültürünün eksikliği ve bizi zorlayan grupçu reflekslerimiz nedeniyle bir süre sonra heyecansızlık havası gelişmeye başladı. Başta derslere ilgiyle gelmeye başlayan çocuklarda ve öğretmen arkadaşlarda  var olan heyecanın zamanla düştüğü gözlendi. Birlikte iş yapma konusunda karşılıklı gösterdiğimiz dirençler bir süre sonra yaptığımız çalışmayı da etkilemeye başladı. Ders çalışması yaptığımız dernekte bir etkinlik düzenlemek istediğimizi söylediğimizde karşılaştığımız zorluklar yeterince kaynaşıp, bir birimizi anlamaktan uzak olduğumuzu göstermesi  açısından önemliydi.  Bu ilişkilerin yarattığı motivasyon düşüklüğü bir süre sonra kendisini çalışmalarda da gösterdi.

Dernekteki arkadaşların etkinlik için yer istememize soğuk tavır göstermelerini bir nebze de olsa anlayışla karşılayabiliyoruz. Çünkü sol çevrelerin genellikle içine dahil oldukları kurumları kendileri için çalışan kurumlara dönüştürmesi yönünde tanık olduğumuz bir çok davranış örneği var. Grupçu yönde davranmanın ve  birlikte iş yapma kültürüne uzak tutumların her zaman bizlere kaybettirdiğini maalesef birçok defa yaşayarak  görmüşüzdür. Soluduğumuz grupçu havanın ve bizlerin bir birimize karşı gardını alarak davranmasının etkilerini her zaman olumsuzlukla sonuçlanan tecrübeler olarak karşımıza çıkıyor. Ümraniye’deki başlattığımız bu çalışma da benzer bir havanın estiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu durum dernek sahibi arkadaşları çabalarını da zamanla etkileyerek çalışmalarında bir düşüş yarattı. Çalışmaya dair cansız ve durgun bir hava oluştu. Diğer öğretmenler gibi öğrencilerle güzel bağlar geliştirmiş olmalarına rağmen aynı etkiyi kendi arkadaşlarımızda da gördük. Oluşan bu havanın nedeni belki ilk bakışta ilgisizlik ve heyecansızlık olarak görülebilir fakat bunun asıl nedenini soluduğumuz bu hava oluşturuyor. Grupçu davranışlar maalesef heyecansız bir durum yaratarak insanın çaba harcama isteğini olumsuz yönde etkiliyor.

13434766_918848328241080_5731029823035360365_nBu havayı kırabilmenin önemli yollarından birini birlikte öğrenmeye ve bir birine güç vermeye dönük davranışların geliştirilmesi oluşturuyor. Dayanışmadan uzak ve bir birine karşıtmış psikolojiyle ortaya çıkan çalışmalar maalesef kimseye bir şey kazandırmayarak tersine bizlere kaybettiriyor.

Ümraniye’de ortak olarak başladığımız ders dayanışması eksikliklerine rağmen dernekteki arkadaşların ve bizlerin ısrarlı çabasıyla yaz tatili dönemine kadar sürdürüldü. Bu çalışmadan geliştirici olacağı için birçok ders çıkartılabileceğini düşünüyoruz. Eksiklikler tek tek kurumların değil hepimizin eksikliğidir. Birlikte çabalamanın ve birbirimizden öğrenmenin bizlere çok büyük katkıları olacaktır.

Bu çalışmaya çocukların ve velilerin katkıları da çok fazlaydı. Ders dayanışması esnasında bazı derslerdeki kararlılığı ve bu derslerdeki eğitimci-öğrenci ilişkisini normal öğretmen-öğrenci ilişkisinden farklı olduğunu gören velilerin derneğe başka insanları getirmeye çalışması ve bu yönde gösterdikleri ısrarlı çaba çok önemliydi. Çocukları ders çalışırken ve oyun oynarken kütüphanede sınav hazırlığı için ders çalışan ve kitap okuyan annelerini görmek çocuklar açısından çok öğreticiydi. Derslerde paylaşımcı davranışları gören çocukların diğer derse gelirken elinde kendi bahçelerindeki ağaçlarından topladıkları meyveleri getirmesi ve başka yiyeceklerle gelmesi çok anlamlı davranışlardı. Velilerin öğretmen arkadaşlarımızla ev eşyası dayanışmasında bulunması karşılıklı hediyelerle ve yiyecek ikramlarıyla bir birini motive etmesi çok güzel davranışlardı. Birlikte düzenlediğimiz etkinlik için görev alıp bir birinden güzel ikramlar hazırlayarak etkinliğin en zor kısmını yine öğrenci anneleri üstlendiler. Çocukların ve velilerin derslere karşı gösterdikleri ilgi ve gayret çalışmanın devamı açısından çok önemliydi.

Dayanışma örneklerinin çok olduğu ve öğretici tarafları fazla olan bir ders dayanışması çalışmasını geride bırakmış olduk. Bu çalışmada kazandığımız tecrübeler daha sonraki aylarda yapılacak ders dayanışması için önemli bir birikim olacaktır.

27/07/2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.