New York Times’ın yaptığı habere göre 7 Ekim’de Gazze’den fırlatılan bir roket, nükleer kapasiteli füzelerin bulunduğu düşünülen bir İsrail askeri üssüne isabet etti.
The New York Times’ın saldırı sonrasına ilişkin yaptığı görsel analizin sonucuna göre, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenledikleri saldırı sırasında ateşledikleri bir roket, nükleer kapasiteli füzelerinin bulunduğu bir İsrail askeri üssünü vurdu. İsrail’in merkezindeki Sdot Micha üssüne düşen roket, füze depolama tesisleri yakınında bir yangına yol açtı. Yeraltındaki tünelli depolama tesislerinin hasara dayanacak şekilde inşa edildiği ve ondan dolayı büyük bir facianın oluşmadığı ifade ediliyor.
Saldırıdan sonraki saatlerde ise çekilen uydu görüntüleri yangının hızla yayıldığını ve İsrailli itfaiyecilerin yangının büyümesini engelleme çabalarını gözler önüne seriyor. Yangının yakınında en az iki yangın söndürme uçağı ve parlak kırmızı yangın geciktirici şeritleri görülüyor. Ertesi gün çekilen bir uydu görüntüsü ise, sönmüş gibi görünen alevleri kontrol altına almak için ormanlık alanda yeni yollar ve yangın perdeleri açıldığını ortaya koyuyor.
Haberin devamında ise, İsrail’in nükleer cephaneliğinin varlığını hiçbir zaman kabul etmemiş olsa da ismini açıklamaktan imtina eden bazı İsraillilerin, ABD’li yetkililerin ve uydu görüntülerinin analizini yapan uzmanların, İsrail’in nükleer silaha sahip olduğu konusunda hemfikir oldukları belirtiliyor.
Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans Kristensen Times’a yaptığı açıklamada askeri üste büyük olasılıkla 25 ila 50 adet nükleer kapasiteli Jericho füze rampasının olduğunu belirtti. Kristensen Hamas’ın ve diğer Filistinli grupların üssün askeri bir tesis olmasının ötesinde neyi hedeflediklerini bilip bilmediklerinin net olmadığını da ifade ediyor.
Fakat 1962’den beri var olan ve kamuya açık olan uydu görüntülerinde Sdot Micha üssünün açıkça görülebildiği ve üssün binlerce dönümlük alanı kapladığı ifade ediliyor. Kristensen, Gazze Şeridi’nden ateşlenen roketlerin isabetsiz olabildiğini, fakat Sdot Micha üssünün kazara vurulmuş olmasının pek mümkün olmadığını düşündüğünü de belirtiyor. Roketin düştüğü yerin iki mil yakınında, yani askeri tesisler dışında, neredeyse başka hiçbir hedefin olmadığını vurguluyor.
Haberde değinilen bir diğer detay ise Sdot Micha çevresindeki bölgeye yapılan saldırının birkaç saat boyunca sürmesi. Kristensen, İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından kaç roketin engellendiği veya tam olarak kaç roketin geçip üssü vurmayı başardığının belli olmadığını belirtiyor.
7 Ekim’den bu yana İsrail’in üsse yönelik saldırı tehdidini fark ettiği ve buna karşılık verdiği görüldüğü ifade ediliyor. Son uydu görüntülerin, roketin düştüğü yerin yakınındaki askeri mevzilerin etrafına savunma amacıyla yeni toprak setler ve bariyerler inşa edildiği ifade ediliyor.
New York Times’in haberin haberine göre İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü bulgular hakkında yorum yapmayı reddetmiş.
Kaynak: New York Times