Şiddet gören kadına Diyanet’ten tavsiyeler: “Tepki gösterme, hatayı kendinde ara, meseleyi aile içinde çöz.”

0
1018

Daha önce de kadın ve çocuklara yönelik konularda uygunsuz fetva ve açıklamalarda bulunan Diyanet ve ona bağlı kurumlar yine şaşırtmadı.

Deutsche Welle’den Burcu Karakaş’ın haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı aile ve dini rehberlik bürolarının şiddet gören kadınlara yönelik tavsiyesi: “Şiddeti kabullen, hatayı kendinde ara ve meseleleri aile içinde çöz.” Resmi kurumlara başvurmak ise Diyanet’e göre en son yapılacak iş.

Habere göre Konya Müftülüğü’ne bağlı aile ve dini rehberlik bürosu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi görevlisi tarafından, şiddet gördüğünü ve boşanmayı düşündüğünü söyleyen kadına şu tavsiyelerde bulunuldu:

“Dayanılmaz hale geldiyse büyüklerinizle istişare edin. Allahüteâlâ Nisa suresinde buyurur ki; kadın ve erkeğin birer büyükle sıkıntıyı gidermeye çalışsınlar. Gençler kestirip atabiliyor. Biz diyoruz ki aile büyükleriyle sıkıntıyı aşmaya çalışın.”

Vurursa suçlayıcı konuşma

Çorum Müftülüğüne telefonla danışarak, “Elini kaldırdı, daha vurmadı ama endişe ediyorum.” diyen bir kadına verilen yanıtta ise şu ifadeler yer aldı: “Uygun dille sebebini sorun. Çok büyük bir sorun değil bu, konuşarak çözebilirsiniz. Akşam mesela sevdiği şeyleri yapın, çayın yanında sakince konuşun.”

“Şiddet gördüğümde ne yapmam gerekir?” diye soran kadına ise “Vurursa tepki vermeyin, oradan uzaklaşın. Odanıza çekilin. ‘Nasıl istiyorsan öyle yapayım’ diye olayı örtmeye çalışın, ama uygun zamanda açın. Suçlayıcı dille konuşmayın. ‘Nasıl istiyorsun, bilemedim. Bilsem öyle yapardım’ gibi konuşun.” denildi.

Niğde Müftülüğü’nde ise şiddet gördüğünü söyleyen kadına vaiz, “Şiddet göstermesinin sebebi ne? Erkeğin eşinden beklediği nedir? Akşam geldiğinde güler yüz, yemeğinin hazırlanması… Elinden geleni yapmana rağmen yaranamıyorsan farklı şeyler olabilir. Başka ilişkisi olabilir mi?” yanıtı verdi.

Telefondaki görevliye, “Bazen saçımdan çekiyor. Korkuyorum. Polis çağırsam mı?” diye sorulması üzerine görevli, polise başvurmadan önce iyi düşünülmesi gerektiğini söyledi ve “Dayanamayacak duruma geldiyse müracaat edebilirsiniz ama genellikle erkeğe üç beş ay evden uzaklaştırma veriyorlar. Onun için önce polise müracaat etmeden çözmenin yoluna başvuracağız. Siz acaba ters mi davranıyorsunuz?” dedi.

Görevli, bu sözlerin ardından kocanın inanç açısından nasıl biri olduğunu anlamaya çalıştı. “Siz namaz kılıyor musunuz? Ya eşiniz” diye sorduktan sonra, “Beş vakit namaz kılmaya gayret edelim. Kur’an-ı Kerim okuyalım. İslami hayatımızı yoluna koymaya gayret etsek inşallah düzelir.” diyerek sözlerine devam etti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.