Yapay zekâ geleceğin psikoloğu olmaya hazırlanıyor:

0
1023

Özge Gül

Yapay zeka çalışmaları günden güne artıyor ve kullanım alanlarına her gün bir yenisini daha ekliyor. Başlarda sanayi, otomotiv, mutfak robotları gibi farklı alanlarda karşımıza çıkıyordu. Son yıllarda ise insanlara benzetilmeye çalışılan robotların üretimleri hız kazandı. 5, 10 ya da 20 yıl içinde hayatımız nasıl değişecek? Almanya’nın başkenti Berlin’de dünyanın önde gelen fuarlarından IFA, bu konuya cevap verir nitelikte bir sergi oluşturdu ve bunlardan en önemlisi de ses tonundan insanların duygularını anlayabilen yapay zekâlar. Yapay zekâların insanların duygu durumunu analiz edebilir yeteneğe sahip olması gelecekteki psikologların yerini alabileceğe benziyor.

Euronews’un haberine göre, Japon start-up’ların inovasyonlarını sergilediği küresel inovasyon merkezi IFA NEXT’te robotların çeşitli kullanım alanları deneyimlendi.

İlk defa IFA’nın küresel bir inovasyon ortağı var: Japonya.
Fuarda sergilenen yeniliklerden biri start-up Xenoma tarafından tasarlanan e-cilt, akıllı pantolonlar ve elbise kolları vücut hareketlerini canlandırıyor. E-cilt spor ya da tıp bilimi için tasarlandı, örneğin fizik tedavi için kullanılabiliyor.

Bir başka yenilik ise trafik sıkışıklığı durumunda kullanılmak üzere tasarlanan, geleceğin 3 tekerlekli ve dört pervaneli taksisi Skydrive.

Skydrive şirketinin müdürü Tomohiro Fukuzawa, “Yalnızca sağı ve solu değil, aşağı ve yukarıyı da kontrol etmeliyiz. Ancak iyi yanı helikopter ya da uçakla aynı sürüş becerileri gerektirmemesi. Yani tek yapmamız gereken şey geri, sağa ve öne gitmek.” diyor ve drone ile oynayabilen herkesin gelecekte hava hareketliliğine katılabileceğini düşünüyor. Skydrive için gelecek yıl ilk insanlı test uçuşunun yapılması bekleniyor.

Yapay zeka duyguları anlayabilir mi? Robotlar ve makineler nasıl öğrenir? Yapay zekanın ilgilendiği alan bu. Günlük yaşamımızı şu an bile ses kontrolü ya da yüz tanıma olmadan hayal etmek zor. Yapay zeka, zamandan ve kaynaklardan tasarruf etmek için insanlar yerine karar almak üzere tasarlandı.

Sesimiz neleri ele verebilir? Japon start-up’ı Empath, konuşma tarzımızı analiz ederek duygularımızı tespit edebiliyor. Empath Inc.’nin Güvenlik Bölümü Başkanı Hazumu Yamazaki, yapay zeka yardımıyla sevinç, huzur, öfke ve kederi içeren 4 duyguyu tanımlayabildiklerini söylüyor. Yamazaki çalışma prensibini şu şekilde açıklıyor: “Biz ne dediğinize değil, hız, tarz, ses perdesi, ses yüksekliği, tonlama vs. gibi faktörlere yani nasıl dediğinize odaklanıyoruz. Şimdi benim ses resmim çoğunlukla yeşil ve sarı renklerle kaplı, bu da daha çok sakin ve mutlu olduğum anlamına geliyor.”

Bugünlerde çağrı merkezlerini geliştirmek için kullanılan bu yenilik, başlangıçta zihinsel sağlık sektörünün depremzedelere yardım edebilmesi için tasarlandı.

Yamazaki, “Bu duygu tanıma yapay zeka aracını kullanarak, depresyonun bütün semptomlarını belirlemeye çalıştık. Ve gerçekten depresyona girmiş insanları tespit ettiğimizde, birçoğuna bakıcı veya psikiyatrist desteği sağladık.” diyor.

Psikoloji alanında yapay zekânın tanı koyabilme niteliğinde olan son gelişmesi bizlere “yapay zekâ geleceğin psikoloğu olmaya mı hazırlanıyor” sorusunu sordurur nitelikte. Kim bilir belki bir gün sadece depresyon değil, çeşitli diğer psikolojik rahatsızlıklara da yapay zekâ sayesinde hemen teşhis konulabilir.

Kaynak:

https://tr.euronews.com/2019/09/20/yapay-zeka-ses-tonundan-duygulari-tespit-edebilir-mi-cevabi-berlin-ifa-elektronik-start-up

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.