Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde “Laik, Bilimsel ve Anadilde Eğitim Şarttır” başlıklı eğitim paneli gerçekleştirilerek eğitim sistemine dair sorunlar tartışıldı.
ODAK, TKP ve Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi’nin ortak şekilde gerçekleştirdiği etkinlikte ilk sözü Mayıs’ta Yaşam’dan Şeyda Gürbüz aldı.
Gürbüz, daha önce mahallede “AKP döneminde eğitim” başlığıyla bir etkinlik daha gerçekleştirdiklerini kaydederek “2010’dan sonra özellikle İmam Hatip Liseleri’nin arttığı görülmektedir. Eğitime yapılan tüm saldırılar aslında siyasal saldırılardır. İmam Hatipler ile aslında AKP kendisine kadro yetiştirmektedir. Eğitime yapılan bu saldırılara karşı toplu bir şekilde direniş geliştirmeliyiz.” ifadelerinde bulundu.
Şeyda Gürbüz’ün ardından söz alan Eğitim-Sen’den Adnan Marangoz ise “Bir süredir Eğitim-Sen hazırladığı raporlarda, eğitime dönük saldırıların ne olduğunu tanımlamaya başladı. Ama bu ne yazık ki saldırılar gerçekleştirdikten sonra oldu. Maalesef geç kaldık. Bunun özeleştirisini vermemiz gerekiyor. Demek ki sol muhtemel saldırılar karşısında öngörüsüz kalmış. Bu konuda beceriksiz kaldık. Bunun nedeni ise örneğin Laiklik meselesi söz konusu olduğunda, bu meselede kısık sesli oluşumuzdu. Solda Laiklik, uzun süreden beri savunulmayan bir olgu idi. Bilimsel ve Laik eğitim konusunu küçümsememek gerekiyor. Laikliği solun tarafına çekmek gerekiyor.” dedi.
Son olarak konuşmacılardan söz alan İnan Kaloğulları ise, “Odak Dergisi ile Eğitim ve Dayanışma Hareketi’nin eğitime dair belirli çalışmalarında bulundum. Uyuşturucu ve çeteleşmeye karşı bu anlamda çalışmalar yaptık. Eğitim ile bu kampanyayı birleştirdik. Eğitimde gericileşme, AKP’nin günlük hayata dair gerici politikaları ile paralel halde götürülmektedir. Eskiden toplumdan sözde de olsa rıza alınmaya çalışılırdı. AKP, şimdi ise hiç böyle bir tavır takınmıyor. Erdoğan bir söz ediyor, ikinci gün sistem değişiyor. 4+4+4 sistemi, eğitimde dönümünün temel dayanağı oldu ve böylece 8 yıllık zorunlu eğitim kaldırılarak değerleri eğitimi altında gericiliği temellendirmeye çalıştılar. Eğitimde gericileşmeyi örneğin Ensar gibi gerici vakıflar ile imzaladıkları protokoller aracılığı ile yapmaya çalışıyorlar. Bizlerin ise velileri ciddi anlamda etkilemesi gerekiyor. Okul Aile Birlikleri gibi yerlerde yer alınması gerekiyor. Eğitimi çocuklarımızın sadece iyi bir meslek sahibi olması, çok para kazanması için düşünmemek gerekiyor. Toplumsal olaylara duyarlı olunmadan, iyi bir gelecek hiçbir şeye yaramaz. Hayata eleştirel bakmak, herkesin bu anlamda duyarlı olmasını sağlamak gerekiyor.” cümlelerini aktardı.
Konuşmacılar ardından izleyicilerin görüş ve sorularına geçildi. İkinci kısım olan forum kısmında, panele katılımcılar görüşlerini ifade etti. Hem panelistler ile hem de birbirleri arasında tartışma olanağı buldular.
Panel, bu bölümün de etkili bir biçimde gerçekleştirilmesi ardından, mahallede duyarlılığa dönük çalışmaların artırılması ve katılımcıların bu noktada daha aktif davranması konusunda konuşularak sonlandırıldı. İleriye dönük tekrar çalışmalar gerçekleştirileceği duyuruldu.