Almanya’nın eski sömürgesi Nambiya, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e destek çıkan Almanya’yı kınadı

0
173

Namibya tarafından yapılan açıklamada, “Almanya, Namibya’daki soykırımın kefareti de dahil olmak üzere soykırıma karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne bağlılığını ahlaki olarak ifade edemezken, Gazze’deki soykırım ve soykırıma eşdeğer eylemleri desteklemektedir” ifadeleri kullanıldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Gazze’de Filistin halkına soykırım yapıldığı gerekçesiyle İsrail aleyhine dava açtı. Almanya, davanın görüldüğü Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’i savunma kararı aldı. Almanya’nın eski sömürgesi Namibya, Almanya’ya tarihi hatırlatarak alınan kararı kınadı.

Almanya, 12 Ocak tarihinde yayımladığı bir bildiride, İsrail’e yöneltilen suçlamaları reddettiğini ve Uluslararası Adalet Divanı’ndaki davaya üçüncü taraf olarak müdahil olma niyetinde olduklarını belirtti ve şunları ifade etti:

“İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki operasyonuna ilişkin farklı ülkelerin farklı değerlendirmeleri olduğunu biliyoruz. Ancak Alman hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e yöneltilen soykırım suçlamasını kesin ve açık bir dille reddetmektedir. Bu suçlamanın hiçbir dayanağı yoktur.

Federal Hükümet, onlarca yıldır olduğu gibi Uluslararası Adalet Divanı’nı çalışmalarında desteklemektedir. Federal Hükümet ana davaya üçüncü taraf olarak müdahil olma niyetindedir.”

Almanya’nın davaya müdahil olma niyetiyle birlikte tepkiler de geldi.

Alman İmparatorluğu’nun 1884’ten 1915’e kadar bugünkü Namibya’yı işgal ettiği ve sömürgecilere, topraklarına ve hayvanlarına el koyanlara karşı ayaklanan Herero ve Nama gruplarını bastırmak için soykırım işlediği bilinmektedir. 1904-1908 yılları arasında Herero ve Nama ayaklanmalarının bastırılması sırasında 70.000 kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Alman hükümeti de 2015 yılından bu yana işlenen suçları resmi olarak soykırım olarak nitelendirmektedir.

Namibya dün X üzerinden yaptığı bir açıklamada Almanya’yı kanlı tarihini hatırlatarak kınadı. Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Namibya, Almanya’nın ırkçı İsrail Devleti’nin Gazze’deki masum sivillere yönelik soykırım niyetini desteklemesini reddediyor.

Almanya, 1904-1908 yıllarında Namibya topraklarında 20. yüzyılın ilk soykırımını gerçekleştirmiş ve on binlerce masum Namibyalı en insanlık dışı ve acımasız koşullarda hayatını kaybetmiştir. Alman Hükümeti Namibya topraklarında gerçekleştirdiği soykırımın kefaretini henüz tam olarak ödememiştir. Bu nedenle, Almanya’nın korkunç tarihinden ders çıkaramaması ışığında, Başkan Hage Geingob, Federal Almanya Cumhuriyeti Hükümeti tarafından dün, 12 Ocak 2024 tarihinde iletilen ve Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı nezdinde İsrail’in Gazze’de Filistinlilere karşı soykırım işlediğine dair öne sürülen ahlaki açıdan dürüst iddianameyi reddeden şok edici karardan derin endişe duyduğunu ifade eder.

Endişe verici bir şekilde, Gazze’de 23.000’den fazla Filistinlinin vahşice öldürülmesini ve Gazze’deki sivillerin yüzde 85’inin gıda ve temel hizmetlerin akut kıtlığı nedeniyle ülke içinde yerinden edildiğini rahatsız edici bir şekilde vurgulayan çeşitli Birleşmiş Milletler raporlarını görmezden gelen Alman Hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail Hükümetinin Gazze ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki masum sivillere yönelik soykırım ve dehşet verici eylemlerini savunmayı seçmiştir.

Almanya, Namibya’daki soykırımın kefareti de dahil olmak üzere soykırıma karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine bağlılığını ahlaki olarak ifade edemezken, Gazze’deki soykırım ve soykırıma eşdeğer eylemleri desteklemektedir. İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi çeşitli uluslararası kuruluşlar İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği sonucuna varmıştır.

Başkan Geingob 31 Aralık 2023 tarihinde yaptığı çağrıyı yineleyerek “Barışsever hiçbir insan Gazze’de Filistinlilere karşı yürütülen katliamı görmezden gelemez” dedi. Bu bağlamda Başkan Geingob, Alman Hükümeti’ne, Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail’in soykırım eylemlerini savunmak ve desteklemek üzere üçüncü taraf olarak müdahil olma yönündeki zamansız kararını yeniden gözden geçirme çağrısında bulunmaktadır.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.