Gazetecileri Fişleyen SETA’nın Araştırmacısı Basın Kartı Komisyonuna Getirildi

0
912

Cumhurbaşkanlığına bağlanan Basın Kartı Komisyonunun üyeleri belli oldu.

Yeni komisyonun 9 üyesinden ikisi Cumhurbaşkanlığından seçilirken, bu üyelerden İletişim Başkan Yardımcısı Zahid Sobacı’nın gazetecileri fişleyen raporu ile bilinen SETA’nın araştırmacı kadrosunda bulunduğu biliniyor.

Komisyonun 3 üyesi ATV, Star ve Daily Sabah gazetelerinden, iki üyesi Anadolu Ajansı ve TRT’den seçilirken, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Gazeteci cemiyetlerinden herhangi bir isim komisyonda yer almadı.

Komisyon üyelerine ilişkin bilgi veren CHP Milletvekili Utku Çakırözer, basın Kartı Komisyonunun eski yapısında 15 üyenin bulunduğunu, 3’ünün Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 2’sinin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), ikisinin ise Ankara ve İzmir Gazeteciler cemiyetleri tarafından belirlendiğini ifade etti.

Yeni komisyonun 9 üyesinden 2’sinin Cumhurbaşkanlığından 3 üyesinin iktidara yakın medyanın temsilcilerinden ikisinin TRT ve Anadolu Ajansı’ndan seçildiğini belirten Çakırözer, “İletişim Başkanlığı akreditasyon ve sansür ayıbını sürdürüyor. Bu komisyon gazetecilerin medyanın tümünü temsil etmiyor. Basın Kartı Komisyonunu da kendi mahallesinde kuran Saray giderek daralan basın özgürlüğüne karşı yeni bir engel mekanizması daha kurdu. Basın kartı artık sarı değil turkuaz. Turkuvaz Medya grubunun ağırlığı ile Basın Kartı Komisyonu da artık ‘turkuvaz’.” dedi.

Çakırözer, “Bizler, sık sık dile getirdiğimiz gibi basın kartlarının meslek örgütleri tarafından dağıtılmasını talep ediyoruz. Basın Kartı Komisyonu gibi bir mekanizmaya mutlaka ihtiyaç duyuluyorsa da geçmişte olduğu gibi basın meslek örgütlerinin çoğunlukta olduğu komisyon toplantıları ile basın kartlarının dağıtılması gerekiyor. Basın ve ifade özgürlüğünün korunmasının şartlarından biri de budur.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Evrensel Gazetesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.