Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, “Marx’ın Dönüşü” adlı oyununu geçtiğimiz günlerde YouTube kanalı üzerinden erişime açmış, kısa zaman içerisinde başka sürprizler de yapacağını eklemişti. Marx’ın Dönüşü, kısa süre içerisinde 200 bine yakın insan tarafından izlendi.
Erkal, bir açıklama daha yaparak, Sivas ‘93 adlı belgesel oyununun da bugün YouTube kanalı üzerinden gösterime açılacağını açıkladı.
Twitter üzerinden açıklama yapan Erkal, “Bugün 17.00’de Sivas ‘93 YouTube’da yayına giriyor. 2007 yılında sahnelenen belgesel oyun, 1993 Yılında Sivas’taki Madımak Otelinde yaşanan katliamı anlatıyor. Genco Erkal’ın yazıp yönettiği oyunun müziği Fazıl Say’a ait. On yıl önce kaydedilen film ilk kez bugün gösterime giriyor” dedi.
Erkal’ın Sivas 93 adlı belgesel oyununu, bugün saat 17.00’den itibaren bu linkten izleyebilirsiniz.
TÜRKAN SAYLAN NE DEMİŞTİ?
Katliamdan 14 yıl sonra, 2007’de gösterimine başlayan Dostlar Tiyatrosu’nun “Sivas ‘93” adlı belgesel oyununu izleyen ÇYDD Başkanı Türkan Saylan duygularını şöyle ifade etmişti:
Sevgili Genco Ağabey,
Oyunun ardından önce Bursa’ya, daha sonra da Erzincan’a geçtim. Bu nedenle yoğun bir süreç oldu. İletinizi dönünce okuyabildim. Hemen yanıtlayamadım. Bugün de öğlene dek İzmir’e gitmek için hava alanında bekleyip sis nedeni ile uçaklar kalkmadığından eve döndüm. Sabah sizi oradan arayıp bugün Kanaltürk’te yayımlanacak olan programı haber vermek istemiştim.
“Oyun” sürerken hep tetikte bekledim.Aileler, genellikle acılarını yüksek sesle ve feryatla ifade ederler. Size gelirken, gençler özenli davrandı. En yufka yürekli ve yaşlı olanları geride bıraktılar. Buna rağmen gelenler için de Sivas’la yeniden yüzleşmek çok zordu. Tümünü de yakın tanıyorum. Acı özünde hepsinde aynı. Buna karşın, oyunu, acılarını dışa vurmadan izlediler.
Çıkışta Zerrin Taşpınar ve Zeynep Oral’la bu kaygımı ve izleme sırasındaki sessizliği ifade ederek, nedenini bulmaya çalıştım; mahkeme salonunda, sanıklar, avukatları ve yargıçlar vardı. Ya düşman ya da uzaktılar. Yargıçlar için sıradan bir dava tarafı idiler. Toplumsal ya da bireysel acının ne yazık ki ayırdında değillerdi. Bu nedenle aileler, hep isyan içindeydiler. Bu kez, sahnede olanlar bizzat onlardı. Ya da onlar kadar acıyı ve tarihi içselleştirmiş olanlar. Ne demeliyim? Sağolun… Dışarda tümünün gözünde gözyaşı ile yalazlanmış bir ışıltı bir dinginlik vardı. Zeynep Altınok, Zeynep Oral’a bu hali, bu duyguyu “Kendimi hiç bu kadar iyi hissetmemiştim” sözleri ile anlatmış. Sivas mağdurları, “Sivas 93” ile kendilerini çok iyi hissettiler. Hem bir kez daha tarihi, sanatla pekiştirdiniz. Hem de onlar, yalnız olmadıklarını bir kez daha hissettiler.
Genco Ağabey, oyunda her şey çok dozunda idi. Verilen mesajlar çok iyi idi. Özellikle “Sivas Katliamı, arkasındaki örgütlerle aydınlatılsaydı ‘bugün’ yaşanmazdı.” vurgusu ne denli önemli ve yerinde. “Sivaslıları da koruyan anlatımları da ben olumluyorum. Bu konuda aileler farklı düşünüyor. Çoğuna göre, tüm Sivaslılar suçlu. Bu olanaksız. Fakat sanırım “Madımak”ın kebapcı olmasına karşı kentin suskunluğu onları derinden etkiliyor.
Oyun izleyicileri derinden etkiledi. Siz de izlediniz mutlaka, oyunun bitiminde hala salonda kalma istekleri vardı. Bu salt alkışı sürdürme isteği değildi. Panel sonrası soru sormak ve fikir açıklamak isteyen katılımcılar gibiydiler. Ben de aynı duygular içindeydim. Şimdi, sıcağı sıcağına oturup konuşalım istiyordum. Bu ne iyi bir sonuç değil mi? Tartışmalılar. Evde, dışarıda, örgütlerinde.
Zerrin size bir ileti gönderecekti. Galiba geri dönmüş. Demet ve Zerrin çok iyi duygularla ayrıldılar. Demet, oyunla ilgili izlenimlerini ” 14 Nisan Çalışma Grubuna” gönderdi. Biz ( ben de bu gruptayım ) katılımcı kuruluşlarla burada geniş kesimlerin izlemesi için çalışacağız. Çıkışta Ahmet ve Ajanstan arkadaşlarla konuştum. Ankara ve diğer iller için bizim önceden bilgimiz olursa seviniriz.