Kanal İstanbul’un Doğaya Zarar Vereceği Bilirkişiler Tarafından Belirtilirken, Ulaştırma Bakanı Açıklama Yaptı: Çevre ve Doğa İçin

0
820

Bilirkişilerin Kanal İstanbul’un yapılması halinde çevreye ve doğaya zarar vereceği açıklamalarına karşın Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan Kanal İstanbul’u, İstanbul’un tarihi ve çevreyi korumak maksadıyla yapıldığını savundu. 

Konuyla ilgili Turhan’ın ifadeleri şöyle:

“Kanal İstanbul’un yapılma nedeni birinci olarak, Boğaz ve çevresinde yaşayan canlıların hayatı. İkincisi çevre üçüncüsü de tarihi dokumuzun korunması. Boğaz’dan ortalama yılda 43 bin gemi geçiyor. Boğaz’dan 1950 yılında 50 metrelik gemiler geçerken bugün 350 metrelik gemiler geçiyor. Gelecekte Boğaz’daki deniz trafiği riskleri artacak. Uluslararası yük trafiğinin daha da artacağı görünüyor. 2035’te bu rakamın 70 bin olacağı tahmin ediliyor. Kanalın yapılmasına karar verdikten sonra güzergahları tespit ettik.

Dünyanın en büyük laboratuvarlarından birinde testler yapıldı, modellendi. Marmara Denizi’nde oksijen sorunu var. İstanbul Boğazı’ndaki akım hızı 2,2 metresaniye. Ona yakın bir değer ölçtük laboratuvarda. Buradaki oksijen hareketine çok fazla etkisi olmayacak, olumlu etkisi olacak. Bizim yaptığımız kanal Montrö Sözleşmesi’nde bir probleme sebep olmayacak.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.