Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yaklaşık 450 işçinin çalıştığı Pakkens fabrikasında sendikalı bir işçinin işten çıkarılması üzerine, işçiler 11 Haziran’dan itibaren üretimi durdurdu.
Pakkens fabrikasında yaklaşık 8 yıldır çalışan Türk Metal üyesi Çetin Manay’ın işçiler arasındaki ücret farklılıkları ve çalışma koşullarındaki adaletsiz tutumun giderilmesini talep ettiği için işine son verilmesinin ardından duruma tepki gösteren işçiler üretimi durdurdu.
Artı Gerçek’ten Ezgi Bulut’un haberine göre, üretimi durduran işçiler, işten çıkarılan Manay’ın işine geri dönmesini isterken, işveren ise 452 işçinin çalıştığı fabrikada herkesi 3 Temmuz’a kadar zorunlu izne çıkardı.
Türk Metal Sendikası Osmangazi Şube Başkanı Erdinç Sazbiçer, Pakkens’te 2022 yılının şubat ayında yetkiyi aldıklarını ve fabrika yönetimin itiraz ederek mahkemeye başvurduğunu söyledi. İşverenin, sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için Çetin Manay’ı işten çıkardığını öne sürdü.
Daha önce de işveren tarafından tehdit edildiğini ve mobinge maruz kaldığı ifade eden Çetin Manay ise şu açıklamayı yaptı:
“Aynı yıl işe giren arkadaşlar arasında büyük maaş farkları var. Yönetime yakın arkadaşlarla diğer arkadaşlar arasında çalışma koşullarında farklılıklar var. Yönetime yakın olmayan işçilere tepkili. Biz bunun giderilmesini talep ettik ama karşılık bulmadı. İşten çıkarılmakla tehdit edildik, mobbinge maruz kaldık. 24 saat içinde Türk Metal Sendikası’na üye oldum. Bu geçişten sonra bir buçuk yıllık bir süreç yaşandı ve bu süre boyunca olağanüstü hiçbir durum oluşmadı, işimize gittik geldik. Fazla çalışın dendi, çalışıldı. Ama son birkaç aydır çalışan arkadaşlarımıza ciddi anlamda mobbing uygulandı. Kadın işçilere tuvalet yasağı uygulandı. Yemekler kötü gelmeye başladı, özel durumlarda izin kullanmak isteyenlere izin vermeme durumları oluştu, fazla mesaiye zorlandık.”
İşçilerle arasındaki bağı koparmak için bakım bölümünde kaynakçı olarak çalışırken çalışma yerinin değiştirildiğini belirten Manay, istifaya zorlandığını akabinde de işine son verildiğini aktardı.
Çetin Manay’ın işten çıkarılmasının sendikal çalışmanın önüne geçmek için bir adım olduğuna işaret eden Türk Metal Sendikası Osmangazi Şube Başkanı Erdinç Sazbiçer, “Komangel Şubesi olarak 2023 yılın Şubat ayında fabrikada örgütlenme yapmıştık. Örgütlenme sonucunda yetki müracaatı yaptık ve şubat ayında yetkimiz geldi. İşveren çeşitli bahanelerle tekstil firmalarını da içine katarak itirazını gerçekleştirdi ve biz mahkeme yoluna gittik. İş yerindeki çalışan arkadaşlara devamlı bilgilendirme toplantıları yapmaya başladık. Ve işveren ilerleyen zamanlarda bunlardan rahatsız olup öncü arkadaşlarımızdan Çetin Manay’ı işten çıkardı. İşverenin burada yapmak istediği tek olay sendikasızlaştırmaktır. Bu anayasal hakkı gasp etmektir” dedi.
Çetin Manay’ın işten çıkarılmasının ardından eylemlerin diğer fabrika şubesine de sıçradığını dile getiren Sazbiçer, işveren sendikayla masaya oturmadan eylemi sonlandırmayacaklarını ifade etti.