Maymunlar da bulunduğu bölgeye özgü şive geliştiriyormuş

0
1519

Independent Türçe’nin haberine göre, erkek marmoset maymunları, gruplarından ayrılmak istiyorsa, yetişkinliğe erişmek ve kendisine üreyebileceği yeni dişiler bulmak zorunda.

Yapılan araştırmalar, marmoset maymunları yeni bir bölgeye taşınıp, burada kalmayı sürdürdükçe oraya özgü dil kullanım şekline benzemeye başladığını ve bunun sadece birkaç hafta içerisinde olduğunu gösterdi.

Plus One’da yayımlanan makaleye göre maymunların bulunduğu bölgeye özgü dil kullanım amaçlarının, yeni gruba duyulan ilgiyi göstermek ve eş bulma konusunda şanslarının artacağı düşüncesi olduğu görüşünde.

Zürih Üniversitesi’nden bilim insanları maymunların da yavrularını tıpkı insanlar gibi iş birliği içerisinde, gruplar halinde yetiştirerek hareket ettiğini ve bunun için dil becerilerine ihtiyaç duymalarının diğer bir sebebi olabileceği görüşünde.

The Independent’a konuşan kıdemli yazar Dr. Judith Burkart, “Bu sizin, İngiltere’de ‘aksan’ dediğiniz şeye benziyor. Tüm bu sesler çok yüksek frekansta olduğu için insan kulağının farklılıkları yakalaması çok zor ama akustik analiz aracılığıyla bu çağrıları belli bölgelere konumlandırabiliyoruz” dedi.

Marmosetlerin kulağıysa bu çağrılarla çok daha uyumlu, o yüzden farklılıkları anlaşılır biçimde duyabilirler.

Bilim insanları marmoset çağrılarının bir bölgeye göre değiştiğinden haberdardı fakat nedenini bilmiyordu. Bu durumun genetik farklılıklardan, çevresel koşullardan kaynaklanabileceğini veya sosyal öğrenme yoluyla oluşmuş olabileceğini düşünüyorlardı.

Buna cevap bulabilmek için, normalde 3 ila 15 kişilik gruplar halinde dolaşan marmoset maymunlarının yeni bir koloniye geçmeden önce ve geçtikten sonraki çağrılarını analiz ettiler.

İspanya, İtalya ve İsviçre’de bulunan üç kolonide kontrol altında tutulan marmosetleri incelediler. Hiçbir grubun yeni grupla doğrudan teması yoktu ama yine de çağrılarını birkaç hafta gibi kısa sürede uyarladılar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.