Röntgen “Out”, Sülük-Hacamat “İn”

0
1414

Sağlık harcamalarında ekonomik kriz bahane edilerek kısıtlamalara gidilirken, tedavi yöntemlerindeki çağdışı uygulamalarda yaşanan artış ve devletin bu alana yaptığı yatırım dikkat çekici.

Sağlık gibi önemli bir konuda bilimsel olmayan, gerici uygulamalar gündemden düşmüyor. Hastaların sağlığı için hayati önem taşıyan cihazların temini ekonomik gerekçelerle sağlanmazken, sülükle “tedavi” ve hacamat benzeri, olumlu etkileri uzman kurullar tarafından onaylanmamış uygulamalar için ciddi bütçeler ayrılıyor.

Sözcü yazarlarından Çiğdem Toker’in dünkü köşesinde yer alan habere göre, hayati önem taşıyan pek çok cihaz için hastanın kendisinden ücret talep edilirken, alternatif tıp adıyla dayatılan gerici uygulamalara ihaleler açılıp devletin tüm olanaklarının kullanıldığı belirtiliyor.

Toker’in yazısında belirttiğine göre, Sakarya Akyazı Devlet Hastanesi, Kamu İhale Kanunu’nun “doğrudan temin” maddesine göre 17 Mayıs’ta bir ihale açmış. Halkın vergileriyle ödenecek olan ihalede; büyük, orta ve küçük boylarda ayrı ayrı 20’şer adet tıbbi sülük, sülükler için 5000 cc’lik 24 adet kavanoz ve değişik boylarda 50’şer adet hacamat kupası talep edilmiş.

Tıp dünyası tarafından onaylanmayan ve tedavi edici etkileri konusunda uzmanların herhangi bir ortak görüşe sahip olmadığı bu uygulamalara dair ihtiyaçlar halkın vergileriyle temin edilirken, tedavi bekleyen insanların ihtiyacı olan tıbbi cihazlara ulaşmak ise her geçen gün zorlaşıyor. 

Çiğdem Toker’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Tıbbi cihazlar son günlerde tıpkı adalet gibi sosyal medyada destek aranan konulardan birine dönüştü. Örneğin;  manyetik rot. Skolyoz (omurga eğriliği) hastalığının tedavisinde kullanılan bu tıbbi cihaz, teknolojik yeniliği dolaylısıyla hastanın olması gereken birden fazla ameliyat sayısını azalttığı belirtiliyor. Ancak maliyeti yüksek olan bu cihaz devlet tarafından karşılanmıyor. Skolyoz hastaları defalarca ameliyat olmak yerine bu cihazın kullanılacağı operasyonu üstlenemedikleri için sosyal medyada çare arıyor.

ORDER (Ortopedi ve Omurga Cerrahisi Tıbbi Malzeme İmalatçıları İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği) Başkanı Erkin Delikanlı’nın sosyal medya hesabında yaptığı açıklama şöyle:

‘Çok iyi niyetli ve samimi yaklaşmış olsalar da bir sonuç almayı başaramadık. İşin en ilginç yanı sağlık endüstrisi olarak bu ürünün temin edilebilmesi için SGK’ya ve Maliye’ye sıfır lira yük getiren bir çalışma da yapmış olmamıza rağmen.’
Daha vahim olanı ise bu yaşamsal önem taşıyan cihazların hastanın cebinden karşılanması istenirken devlet hastanelerinin sülük ihalesi açması.

Evet yanlış okumadınız. Sağlık mevzuatına, tamamlayıcı, geleneksel tıbbi  hizmetler adıyla girdiği bilinmekle birlikte işin bu biçimde hayata geçirilmesi insanda karmaşık duygu ve düşünceler uyandırıyor.

Çok taze bir örnek verelim size:

SÜLÜK VE HACAMAT KUPASI VERGİLERİMİZDEN

Sakarya Akyazı Devlet Hastanesi, Kamu İhale Kanunu’nun “doğrudan temin” maddesine göre 17 Mayıs’ta açmış bu ihaleyi. Şirketlerden 21 Mayıs’a kadar verilmesi istenen tekliflerde bakın neler var:

– Tıbbi sülük küçük boy 20 adet, tıbbi sülük orta boy 20 adet, tıbbi sülük büyük boy 20 adet.

– Sülük için 5000 cc’lik 24 adet kavanoz, değişik boylarda 50’şer adet hacamat kupası. Toplam 350 kupa.

– Akupunktur kulak tohumu, kulak iğnesi.

Bu ihalenin şartnamesinde devletin satın alacağı sülüklerin özellikler, sayılıyor ama burada anlatmaya gerek yok… İç açıcı değil çünkü.

Bizi asıl ilgilendiren, benimsemediğimiz bu yöntemlerin parasının halkın vergilerinden karşılanması olmalı. Ve sülükle, hacamat kupasına  ayıracak kaynağı olan devletin, çok daha yaşamsal malzemelerin bedelini karşılamadığı gibi mevcut listeleri güncellemeyişinden kaynaklanan büyük mağduriyet.

Sülük tedavisini kim istiyorsa, onun vergisinden kesmeli devlet bu ihale bedellerini. Ne dersiniz?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.