Son birkaç yıldır ABD ve AB’ de üst boyuta çıkan finansal krizle birlikte arap ülkelerinde arap baharı diye formüle edilen gelişmeler yaşanırken; AB’ nin zayıf halkaları da bundan nasibini almaya başladı.
Özellikle İspanya, Portekiz ve Yunanistan bu krizden en fazla etkilenen ülkeler oldu. Yunanistan’da krizin ayak sesleri daha birkaç yıl öncesinden duyuluyordu. Geçen yılki genel seçimlerde PASOK’ un iktidara geldiği andan itibaren de mevcut kriz ortamı tum yakıcılığını hissettirmeye başlayacaktı. PASOK ilk andan itibaren Yunanistan’ı kurtarma adına AB ve İMF ile işbirliiği temelinde özelleştirmelere hız verirken; kamu harcamalarındaki kısıntıların yanısıra, tüm çalışanların maaşlarında da kesintiler yapılmaya başlandı.
Eğitim ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere kamusal hizmetler paralı hale getirilmek isteniyor
Özelleştirmelerle tüm kamu alannındaki işletmeler yok pahasına elden çıkarılıyor. AB’ nin ve İMF’nin Yunanistan’ a yardımı, bu ülkenin krizden çıkışı için hazırladıkları reçete bu.
Bu dayatmalara karşı Yunanistan halkı [işçiler, memurlar, öğrenciler] aylardır ayakta ve her firsatta seslerini yükseltiyorlar. Eğitim, sağlık ve ulaşım sektörü başta olmak üzere tüm sendikal konfederasyonların katiıdığı 15 haziranda 1 gun, 28_ 29 haziran da 2 gün genel grev yapildi. Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz diyen emekçiler, İMF’nin dayattığı kemer sıkma ve kamusal alanı yok etme politikalarına geçit vermeyeceklerini haykırdılar.
Tunus’ ta başlayan ve Mısır’da yankısını bulan alanları işgal eylemleri İspanya, Portekiz ve Yunanistan’ da da yaşandı. Yunanistan’ da 25 mayısta başlayan ve tüm büyük şehirleri [Atina, Selanik, Patra, Yianinina ] etkisine alan, onbinleri bulan kitlesel meydan işgalleri gerçekleştiriliyor. 29 mayıs pazar günü birçok Avrupa ülkesinde örgutlenen işgal eylemleri internet aracılığı ile canli bağlantı yapılarak selamlanır eylemler.
Mevcut haliyle krizin etkileri, yansımaları devam ediyor. Gelişmelerin seyri nasıl biçim alacak henüz belli degil. Belli olan tek şey ise önümüzdeki surecin canlı ve hareketli geçeceği.
Atina’dan bir Odak okuru
[…] *SON SİYASAL GELİŞMELER IŞIĞINDA YUNANİSTAN […]