”Tarihi Kemer’i Yıktılar. Yeniden Yapacaklar!”mış…

0
1698

TARİHE HİLTİ DARBESİ İMPARATOR HADRİANUS'UN ZAFER TAKI OLARAK YAPILAN 1900 YILLIK LEFKE KAPI, RESTORASYON SIRASINDA HİLTİYLE YERLE BİR EDİLDİ TARİHİ KEMERİN TEHLİKE ARZ ETTİĞİ GEREKÇESİYLE YIKILIP YENİDEN YAPILMASINA VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ


İznik’te bulunan tarihi bir kemerin yıkıldığı ve restorasyon çalışmaları kapsamında yeniden inşa edildiği ortaya çıktı.
İmparator Hadrianus (117-138) adına zafer kapısı olarak inşa edildiği belirtilen ”Lefke Kapı” adlı tarihi yapının üst kısmında yer alan ”Kemer” riskli olduğu gerekçesiyle yıkıldı.

TARİHE HİLTİ DARBESİ İMPARATOR HADRİANUS'UN ZAFER TAKI OLARAK YAPILAN 1900 YILLIK LEFKE KAPI, RESTORASYON SIRASINDA HİLTİYLE YERLE BİR EDİLDİ TARİHİ KEMERİN TEHLİKE ARZ ETTİĞİ GEREKÇESİYLE YIKILIP YENİDEN YAPILMASINA VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Restorasyon işini üstlenen firma, yıkıma tepki gösterilince bir açıklama yaptı ve kemerin tarihi eser olmadığını iddia etti.

aktuelarkeoloji.com’un haberinde yer alan bilgiye göre, 2.000.000 TL’ye yakın bir bütçe ile ihale edilen restorasyon işi, Temmuz 2014 yılında başlamış.
Geçtiğimiz Eylül ayında bitirilmesi beklenen restorasyon çalışmaları, söz konusu kemerin yıkılması ile gündeme geldi.

aktuelarkeoloji.com’da yer alan haberde, 20 yıldan fazla bir süre İznik’te müze müdürü olarak görev yapan bir kişi, yıkılan kemerin tarihi yapının orijinal bir parçası olduğunu iddia ettiği bilgisine yer verildi.

İzniKemer

Haberin tamamı şu şekilde:

“İznik Lefke Kapı’da devam eden restorasyon kapsamında, tarihi kapının üst kısmındaki kemer, tehlike arz ettiği gerekçesiyle yıkıldı. Restorasyon çalışmalarını yürüten mimarlık firması yetkilileri, tarihi kemerin orijinal olmadığını, 1980 yılında örüldüğünü ve üzerinin beton sıvayla  kaplandığını savundu. Yetkililer tarafından tehlike arz ettiği belirtilen kemer, şu anda yeniden yapılıyor. Kemerin içinin moloz yığınlarıyla doldurulmuş olduğunu, üstünün çatlak olduğunu ve tehlike arz ettiğini belirten firma yetkilileri, 2.5 metre genişliğindeki kemerin daha önceden günümüz beton harcıyla örüldüğünü iddia etti. İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan da, daha önce aslına uygun yapılmamış olan kısmın sökülerek orijinaline uygun biçimde yeniden yapılacağını açıkladı. Restorasyonu yürüten ve denetleyen yetkililerden konuyla ilgili bilgi alan Kaymakam, yapılan işlemin projede “söküm, çatlak onarım ve yerine koyma” olarak yer aldığını belirtti.

 20 yılı aşkın süre İznik’te müze müdürlüğü yapmış olan Taylan Sevil ise, tarihi kemerin orijinal olduğunu ve beton harcın tedbir amaçlı uygulandığını iddia etti. Taylan Sevil, beton harcın yağmur izolasyonu olduğunu, harcın ve tuğlaların etkilenmemesi için uygulandığını belirtti. Ayrıca bu tür uygulamaları İznik’teki başka tarihi yapıların üzerinde de görmenin mümkün olduğunu söyledi.

İznik Lefke Kapı, İmparator Hadrianus (117-138) adına zafer kapısı olarak inşa edilmişti. 31 Temmuz 2014 tarihinde restorasyonuna başlanan tarihi kapının 4 Eylül 2015 tarihinde teslim edilmesi bekleniyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1.739.000 TL bedelle mimarlık firmasına ihale ettiği restorasyon çalışmaları, günü geçmesine rağmen hâlen tamamlanamadı.

 

Kaynak: http://bursayasam.com.tr/bursa-iznikte-tarihi-hilti-ile-yiktilar/”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.