Türkiye devrimci hareketinin liderlerinden Mihri Belli’yi saygıyla anıyoruz…

0
663

Türkiye devrimci geleneğinin büyük değerlerinden olan Mihri Belli 12 yıl önce yaşama veda etti. 1915 yılında doğdu. Marksist düşünce ve devrimci eylemle 1936’da iktisat okumak için gittiği Amerika’da tanıştı ve sonraki tüm yaşamını mücadeleye adadı. O girdiği bu yolda devrimci mücadeleye sarsılmaz bağlılığın bir örneği oldu. Amerika dönüşünde Şefik Hüsnü liderliğindeki TKP’ye katıldı.

1946 yılında Türkiye’den tek enternasyonalist savaşçı olarak Yunan İç Savaşı’na katıldı. Orada iki kez yaralandı. 1951 Komünist Tevkifatı’nda hapis yattı. Mihri Belli işkencedeki direnişiyle, tıpkı Şefik Hüsnü, Reşat Fuat ve Hikmet Kıvılcımlı gibi, Türkiye devrimcilerine örnek olan liderlerden biridir.

Mihri Belli; Mustafa Suphi, Şefik Hüsnü, Reşat Fuat ve Hikmet Kıvılcımlı tarihsel TKP’sindeki direnişçiliği Denizler, Mahirler ve İbrahimlere taşıyan liderdir. Tarihsel TKP bütün Türkiye solunu kapsıyordu.

Mihri Belli anti-emperyalist yurtseverliği sosyalizmle birleştiren militan çizgisiyle 1960’lı yıllarda Türkiye devrimci hareketinin büyük devrimci yükselişinin temellerinin atılmasına öncülük etti. Bu çizginin sosyalist hareket saflarından tasfiyesi 1980 askeri darbesi sonrası mümkün olabildi. Türkiye solunun bugün halka yabancılaşmış ve etkisiz hale düşmesinin en önemli sebeplerinden biri sosyalist hareketin anti-emperyalist yurtseverlikle bağlarının 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında büyük ölçüde tahrip edilmiş olmasıdır.

Mihri Belli 12 Mart darbesi sonrasında kurulan ve Kürt halkının ulusal demokratik haklarını savunduğu için hakkında hemen kapatma davası açılan ve 1980 yılında kapatılan Türkiye Emekçi Partisi’nin liderliğini yaptı. 1980 askeri darbesi sonrasında Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi’nin kurulmasında yer aldı. O yıllarda Kürt ulusal hareketiyle kurduğu bağı ömrünün sonuna kadar devam ettirdi. 1988 yılında kurulan Direniş Hareketi’nin kurucu lideri oldu. ÖDP’de (8 Haziran 1994), SDP’de (28 Ağustos 2002) ve 26 Kasım 2008’de kurulan Sosyalist Parti’de yer aldı.

Eşi ve yoldaşı Sevim Belli’nin ifadesiyle Mihri Belli “Türkiye’de emeğe dayalı bir yaşam düzeninin, namuslu bir yaşamın kurulmasını sağlamak için her alanda çalışmayı iş edinmiş, ideal edinmiş bir devrimci idi.” Biz onu daima devrimci mücadeleye bağlılığın bir örneği olarak ve devrimci hareketin bir öğretmeni olarak anacağız.

ODAK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.