AKP’li Belediye naylondan gölet yaptı: “Bu akıldışı gölet derhal kaldırılmalıdır!”

0
616

Denizli’ye bağlı AKP’li Acıpayam Belediyesi’nin Olukbaşı-Benlik kanyonunda yaptığı akıldışı peyzaj düzenlemesi tepki çekiyor. Mesire yeri statüsünde olan kanyonu 2040 yılına kadar kiralayan belediye, kanyon çıkışındaki dere yatağının zeminine seralarda kullanılan naylon döşeyerek yapay bir gölet oluşturdu.

Belediyenin naylondan gölet yapmasını tepkiyle karşılayan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Yapay alanlarda suyun akışının engellenmesi ve dolgu malzemeleriyle yapılan bu tür ilkel oluşumlarının çok kısa sürede mavi-yeşil alg üretimini artıracaktır. Bu tür sular çok çabuk kirlendiklerinden toksik etki yaratmaktadır. Bu nedenle bu doğal alanda öncelikle akıl dışı ve çok tehlikeli olan bu yapay gölet ortadan kaldırılmalı, suyun doğal akışına engel olunmamalı. Ayrıca bu alanlar insan ve yapılaşma baskısından arındırılmalıdır. Plansız ve sağlık koşullarına uygunluğu tartışılacak, insanların ihtiyaçları karşılayacak düzenlemeler mobilize yapılarla yerine getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Dere yatağına naylon döşediler

Acıpayam ilçesine bağlı Olukbaşı ve Benlik mahalleleri arasında yer alan kanyon, geçtiğimiz Şubat ayında Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Acıpayam Belediyesi’ne kiralandı. “B Tipi Mesire Yeri” statüsünde olan kanyonun işletme hakkını 2040 yılına kadar elde eden belediye, bu doğal alanı turizme açmak için girişime başladı.

Bölgeye turist çekmek amacıyla yürüyüş yolları ve seyir terası inşa eden belediye bir de dere yatağına naylon döşeyerek yapay göletler oluşturdu.

“Adı üstünde: Sera naylonu”

Yapılan yapay göletin akıldışı olduğunu dile getiren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı ve SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Erol Kesici, “Adı üstünde sera naylonu. Sera naylonlarının kullanım amacı ısı ve ışık etkisidir. Doğal alanlara kimyasal türevli yapı malzemeleriyle havuz, gölet ve benzeri yapay su alanları oluşturmak bu alanların doğasına, döngüsüne ve yaşamına müdahale etmek, sekteye uğratmak demektir. Sera naylonuyla yapılan gölet öncelikle buranın iklimini değiştirecektir. Isı ve sıcaklık artışı farkı nedeniyle mikro kliması ve biyolojik yapısı etkilenecektir. Mikro plastik artışına neden olarak tehlikeli atık oluşumuna ve doğaya yayılmasına neden olmaktır. Buna kim akıl verir, kim izin verir anlamak çok zor” diye konuştu.

“Para için doğa kirletiliyor”

Yapılanların doğaya zarar verdiğini belirten Kesici, “Para için doğal yapının değiştirilip dönüştürüldüğü alanlar çok kısa sürede önce orada yaşayan canlılar için, sonrasında da yok edici insan etkileri nedeniyle ‘kirletilerek’ terk edilen alanlara dönüşüyor. Daha sonra bu alanları iyileştirmek için yapılan harcamalar bir yana doğanın eski haline dönüşü orayı terk etseniz dahi çok uzun zaman alıyor. Doğaya yapılan bu tür müdahaleler ve insan etkilerinin canlıların yaşamına verdiği zararlardan hâlâ ders alınmış değil” ifadelerini kullandı.

“Akıldışı gölet ortadan kaldırılmalıdır”

Erol Kesici ayrıca, “Yapay alanlarda suyun akışının engellenmesi ve dolgu malzemeleriyle yapılan bu tür ilkel oluşumlarının çok kısa sürede mavi-yeşil alg üretimini artıracaktır. Bu tür sular çok çabuk kirlendiklerinden toksik etki yaratmaktadır. Bu nedenle bu doğal alanda öncelikle akıl dışı ve çok tehlikeli olan bu yapay gölet ortadan kaldırılmalı, suyun doğal akışına engel olunmamalı. Ayrıca bu alanlar insan ve yapılaşma baskısından arındırılmalıdır. Plansız ve sağlık koşullarına uygunluğu tartışılacak, insanların ihtiyaçları karşılayacak düzenlemeler mobilize yapılarla yerine getirilmelidir” ifadelerini de kullandı.

Kaynak: Sol Haber

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.