Demirtaş Savunmasını Yaptı: “ Savunma Haklarımız Elimizden Alındı”

0
1700

8B84B600-D26B-4F32-8A55-309F1DB9CCEACumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle 4 şubat 2016′ da tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutukluluğundan bu yana ilk kez bir duruşmada hazır bulundu.

Daha önceki duruşmaya kelepçe takılarak getirilmek istenen Demirtaş, kelepçeyi reddetmiş ve duruşma salonuna gitmemişti.

Savunmasında özellikle dokunulmazlıkla alakalı usulsüzlüklere yer veren Demirtaş’ ın konuşmasından bazı başlıklar şunlar oldu ;

Bir milletvekilinin yargılanabilmesi için dokunulmazlığının usulüne göre kaldırılması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Bizim dokunulmazlığımız Meclis kararıyla kaldırılabilirdi. Oysa dokunulmazlıklarımız anayasa değişikliğiyle kaldırıldı. Usul ihlal edildi. Hakkımızda açılan hiçbir soruşturmada mahkeme görevi olan denetimi yapmadı. Başvuru taleplerimiz reddedildi. Dokunulmazlıkların düzenini içeren madde denetime tabii tutulmamıştır. Vekil dokunulmazlıklarının kaldırılması sürecinde vekillerin kendilerini savunma hakkı vardır. Amaç, ilgili vekili kamuoyu önünde şeffaf bir savunma hakkı verilmesidir. Bir vekilin savunma hakkı mahkeme salonunda değil Meclis’te başlar. Bu haklarımız elimizden alındı. Benim şuan dokunulmazlığım var mı yok mu? Cevap vermenize gerek yok. Benim şuan dokunulmazlığım var. En az Binali Yıldırım kadar. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz? Kaçmaya kalksam bana dokunamamanız lazım çünkü dokunulmazlığım var” dedi.

‘DOSYAYI AYM’YE GÖNDERİN’

Referandumdan istedikleri sonucu çıkartabilmek için alelacele, aykırı, uyduruk bir durum yarattıklarını aktaran Demirtaş, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üç adaydan biriyim. Muhatapların hepsi aday. Bu derece siyasi bir konunun sorumluluğunun size verilmiş olması da ağır bir yüktür. Referandum sürecinde rezil bir karar çıkardılar. Dokunulmazlığın kaldırılmasın uyduruk bir şey değil. Anayasaya aykırı bir işlem yapılmışsa denetim yapılmalıdır. Sizin burada yapmanız gereken dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmeniz ve hukuksuzluğu ortadan kaldırmanız gerekir. Bu tür davalarda sorumluluk ağır. Suç Ağır Ceza ve Asliye Ceza mahkemelerine yük atılmaz. MİT ve Genelkurmay Başkanları gibi yargılamalar yüksek mahkemede yapılmadı. Milletvekillerini de kapsayacak şekilde AYM’de yargılamanın yapılabileceği şekilde düzenleme yapılmalı. Yasanın düzeltilmesi amacıyla AYM’ye götürmenizi isteyeceğiz” diye belirtti.

Duruşma, avukatlar ve Demirtaş’ın  bu talebini değerlendirmek üzere 17 Mayıs’ a ertelendi.

12 Ocak 2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.