Depremin 1. yılında depremzedelerden anma: Halk polis barikatını aşarak yürüyüş gerçekleştirdi

0
170

Hatay’da depremin 1. yılında halk saat 4.17’de defneler ve bahurlarla deprem felaketinde yaşamını yitiren insanları anmak ve katliamı lanetlemek için yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Rana Apartmanı önüne yürümek isteyen yurttaşlara polis barikatı kuruldu. “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla yürüyen halk, barikatı aşarak yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Resmi verilere göre 53 bin 537 kişinin yaşamını yitirdiği 107 binden fazla insanın yaralandığı 11 ili etkileyen deprem, 1. yıldönümünde Hatay’da anıldı.

Kentte Köprübaşı mevkii, Yunus Emre Parkı ve Defne Demokrasi Meydanı’nda üç ayrı anma etkinliği düzenlendi. Depremlerden en çok etkilenen illerden olan Hatay’da kayıplar için ‘sessiz’ yürüyüş yapıldı. Asi Nehri’ne yapılan yürüyüşün sonunda nehre yaşamını yitirenler için karanfil atıldı.

Yunus Emre Parkı’na yürüyüşler birçok noktadan yapıldı. Köprübaşında bulunan park alanında saat 4.17 beklendi. Saygı duruşunun ardından konuşmalar ve sloganlarla anma başladı.

Parktan Rana Apartmanı’na doğru yürüyüşe geçenlerin önüne polis barikatı kuruldu. Halk barikatı yuhalayarak, sloganlarla yıkıp geçti. Yürüyüş Rana Apartmanı’na kadar “Katil devlet hesap verecek” sloganıyla devam etti.

Hataylılar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ve CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı protesto etti. “İstifa” ve “Hesap ver Lütfü” sloganları atıldı.

Diyarbakır’da karanfiller bırakıldı

Diyarbakır’da da 04.17’de 89 kişinin hayatını kaybettiği Diyar Galeria binasının yerinde bir anma programı yapıldı.

Dört bloklu bu sitede 136 daire, 122 işyeri vardı. Enkaza karanfiller bırakıldı.

Adana’da kaybedilenler anıldı

6 Şubat 2023’teki depremlerde Adana’da 13 bina yıkıldı, 418 kişi hayatını kaybetti. Merkez Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde depremde yıkılan Alpargün Apartmanı’nda hayatını kaybeden 96 kişi için yakınları anma etkinliği düzenledi. İlk depremin yaşandığı saat 04.17’de binanın enkazının kaldırıldığı alana gelen vatandaşlar, “Hayatlarımız enkaz altında kaldı’, “Acımız da öfkemiz de büyük” yazılı pankartlar açtı.

Maraş Ebrar Sitesi önünde anma

Depremin merkezi olan Maraş’ta yıldönümünde yıkılan Ebrar Sitesinde hayatını kaybedenler için binanın bulunduğu alanda anma etkinliği düzenlendi.

Saatler 04.17’yi gösterdiğinde sirenler çaldı, hep birlikte “Sesimi duyan var mı?” diye seslenilirken, yakınlarını kaybeden depremzedeler duygulandı.  

Adıyaman’da “Sesimi duyan var mı?” diye soruldu

Adıyaman’da Valilik önünde bir araya gelen bölge halkı, kentin simgesi olan ve aradan geçen bir yıla rağmen 04.17’i gösteren saat kulesine kadar “Sesimi duyan var mı” “Memleketimi terk etmeyeceğim” yazılı pankartlarla yürüdü.

Malatya’da valilik yasağına rağmen anma gerçekleşti

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Malatya Valiliği, valilik dışındaki anma eylemlerini yasakladığını açıklamıştı. Halk, valiliğin yasağına rağmen anma gerçekleştirdi.

Urfa kayıplarını andı

179 kişinin hayatını kaybettiği, 20 binanın yıkıldığı Urfa’da, yurttaşlar kayıplarını andı. Anmayı Emek Ve Demokrasi Platformu Abide Kavşağı’nda düzenledi.

Gaziantep halkı Polat Sitesi önünde buluştu

Gaziantep merkezde depremin yıldönümünde, 134 kişiye mezar olan Ayşe Mehmet Polat Sitesi’nin önünde anma töreni düzenlendi.

Osmaniye’de enkaza karanfil bırakıldı

Osmaniye’de 132 kişinin yaşamını yitirdiği Metin Tamer Sitesi’nin olduğu alanda gerçekleştirildi. Program, enkaz alanına karanfil bırakmasıyla sona erdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.