Emekçinin gündemi

0
312

Odak Dergisi

Emekçiler 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak yaşadıkları zorbalıkları ve haklı taleplerini dile getirdiler. Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs coşkulu bir havada geçse de emekçilerin yaşadıkları sorunların kalıcı bir gündeme dönüşmüyor olması önemli sorun olmaya devam ediyor. Taksim’de yapılan kararlı gösterilerde ise yine bu ay çok sayıda emek yanlısı ve mücadeleci insan gözaltına alındı.

Bir süredir ülkemizin en önemli gündemlerinden biri olan seçimler bu ay emekçileri etkileyen önemli bir gündem oldu. Halkın mücadelesini düzenin sınırları içine hapseden egemen sistem, işçileri yaşadıkları sorunlardan uzak şekilde kutuplaştırmayı ve hayal kırıklığına uğratmayı sürdürüyor.

Ülkemizde milyonlarca emekçi yaşadıkları ağır sorunlar karşısında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. İşçi cinayetleri, işsizlik, güvencesizlik, düşük ücretler, taciz, mobbing, açlık ve yoksulluk gibi birçok sorun ezilen emekçilerin en önemli sorunlarını oluşturuyor.

Tüm zorluklara karşı hakkını arayan ve zorbalıklar karşısında direnen işçilerin varlığı ise mücadeleci ve dayanışmacı bir emek hareketinin görünür olmasına olanak sağlıyor.

Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırı rakamları giderek artıyor. Hayat pahalılığı, ucuz işçilik ve işsizlik arasında sıkışan emekçiler zor dönemler yaşıyorlar. Açlık sınırı 10 bin TL.’nin üzerine çıkarken yoksulluk sınırı 35 bin TL.’ye yaklaşmış durumda. Çalışanların çok büyük çoğunluğu perişanlık koşullarını yaşıyorlar.

İş kazaları ve işçi cinayetleri ülkemizin en karanlık yüzü olmaya devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin paylaştığı bilgilere göre 2023 yılının ilk dört ayında 585 kişi hayatını kaybederken AKP’li yılların tamamında en az 31 bin 131 işçi hayatını kaybetti. Her gün en az 5 işçi bu vahşet düzeni nedeniyle öldürülüyor ve ölüyor.

Düzce Aluform Pekintaş Farbrikası’nda işçilerinin direnişini kırmak için Düzce Valiliği fabrika çevresinde eylem yapılasına yasak getirdi. 35 işçi sendikaya üye olduğu için işten atılmıştı. İşyeri patronu çalışanların e-devlet şifreleri alınarak sendikadan istifaya zorlayarak işçilerin Türk Metal Sendikasına üye olmalarını dahi baskı kurarak engellemişti. İşten atılan işçiler fabrika önünde işlerini geri istedikleri için sürekli gözaltına alındıklarını belirtiyorlar.

Sendikalaştıkları için işten atılan Barutçu Tekstil işçisi kadınların direnişleri 200 günü aştı. Öz İplik-İş Sendikası üyesi işçiler, iş yeri patronunun amonyak ve asit tanklarının ağzı açık şekilde direniş alanına bırakmasıyla zehirlenmek istenmişti. Kararlı işçiler hala direniyorlar ve 12 Mayıs günü direnişlerinin 200’üncü gününde bir basın açıklaması yaptılar.

Eskişehir’de bulunan Maya Mekanik Fabrikası’ndaki işçileri Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için tazminatsız şekilde işten atıldılar. Üye çoğunluğunu sağlayarak yetki kazanan Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan rahatsız olan fabrika patronu içişleri istifaya zorlayarak ardından 21 kişiyi işten attı. Asgari ücretle çalışan işçiler, iş güvenliği hiçe sayılarak çok uzun saatler çalıştırıldıkları için sendikalaşmaya başlamışlardı. Çalışanlar lavabo kullanırken bile patronun lavabo kullanma süresini aşan kişilerden ücret kesintisi yaptığını belirtiliyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı işçileri işverenin düşük zam dayatmasına karşı başlattıkları grevini sürdürüyor. Tezkop-İş üyesi işçiler patron sendikası olan Yerelsan’ın maaş düşürme ve eksi zaman dayatmasına karşı grev kararı almışlardı. İşçiler 17 gündür grevlerini sürdürüyorlar.

Urfa Mosi Tekstil işçileri resmi tatil olan 19 Mayıs günü işyeri patronu tarafından çalıştırılmak istenince iş bırakarak fabrikayı terk etmişlerdi. Bunun üzerine 8 işçi istifa etti denilerek patron tarafından işten çıkartıldı. İşçiler ünlenmiş tekstil markalarına üretim yapan Mossi Teksitil’de kendilerine karşı sistematik şekilde baskı ve haksızlıklar yapıldığını belirtiyorlar.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali ve MYK üyesi Nur Ülküm Ülkü geçtiğimiz günlerde Özel Evrim Okulları tarafından sendikal faaliyet yürüttükleri için işten çıkartıldı. Şişli’de okul önünde eylem yapan sendika üyeleri güvencesiz ve düşük ücretlerle çalışan öğretmen mücadelesini yükseltmeyi sürdürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Çalışanı Bilal Atan iş yeri yöneticileri tarafından sistematik şekilde darp edilerek tazminatsız şekilde işten atılmıştı. Bilal Atan’nın İBB önündeki direnişi 164 gündür devam ediyor. Belediye başkanının olumlu yanıt vermesine rağmen işe alınmayan Bilal Atan, talepleri kabul edilene kadar direneceğini belirtiyor.

Şişli Belediyesi’nde uzun yıllardır hak ve adalet mücadelesi veren Kakil Yazar, Turan Aktaş ve diğer mücadeleci işçilerin işe dönmek için verdikleri mücadelesi uzun yıllar rağmen devam ediyor. Şişli Belediyesi önünde seslerini duyuran direnişçi işçiler belediye başkanın zorbalıktan vazgeçmesini ve işe dönme taleplerine saygı göstermesi gerektiğini belirtiyorlar.

Yürüttükleri sendikal mücadele nedeniyle iş yeri patronunun hedefi haline gelen ve işe dönme mücadelesini kazanan Pulver Kimya Fabrikası işçileri yürüttükleri toplu iş sözleşme görüşmelerinde düşük ücret dayatmasına karşı uyarı eylemlerini sürdürüyorlar.

Düzce Standart Profil işçileri 10 Mayıs’ta grev ilanını asarak toplu sözleşmede yer alan taleplerini kabul etmeyen iş yeri patronuna karşı uyarıda bulunmuştu. Petrol-İş Sendikasına üye işçiler taleplerinin dikkate alınmaması durumunda 31 Mayıs’ta greve çıkacaklarını belirttiler.

Nakliyat-İş öncülüğünde sürdürülen Tüvtürk Urfa/Polçak direnişi 1641 gündür devam ediyor. Araç muayene istasyonu işçileri anayasal haklarını kullanarak Nakliyat-İş sendikasına üye oldukları için hakları gaspedilerek işten atılmışlardı.

Neo-Trend Tekstil işçilerinin mücadelesi devam ediyor. 2021 yılında pandemiyi fırsata çeviren işyeri patronu fabrikayı kapatarak 104 işçiyi kıdem ve ihbar tazminatlarını vermeden işten atmıştı. Nakliyat-İş Sendikası öncülüğünde devam eden Neo Trend Tekstil işçilerinin mücadelesi, uzun yıllardır mücadele eden Uzel Makine işçilerinin direnişi gibi kararlıca sürdürülüyor.

Turizm Bakanı’nın kardeşi olan Ali Murat Ersoy’un patronu olduğu Atlas Jet mağdurları bir araya gelerek Atlas Jet Mağdurları Platformunu kurdular. 2019 yılında iflas gerekçe gösterilerek 2 bine yakın çalışanın tazminat ve maaşlarına Ali Murat Ersoy tarafından el koyulmuştu. Hava yolu çalışanları hile ve yasal zorbalıkla gaspedilen haklarının peşini bırakmıyorlar.
Ataşehir Emlak Konut G.Y.O önünde hakları için direnişe başlayan inşaat işçileri geçtiğimiz günlerde polis tarafından darpedilerek gözaltına alınmıştı. Dev Yapı-İş ve İnşaat İş sendikasının birlikte örgütlediği eylemde işçileri gaspedilen ücretleri, kıdem alacakları resmi tatil ve mesai ücretleri için direnişe başlamışlardı.

Dev Yapı-İş sendikası, Galataport Peninsula Otel inşaatında çalışan üyelerinin ödenmeyen hakları için direnişe başlama kararı almasının ardından şirket tüm çalışanların haklarını ödeyeceğini belirtmek zorunda kaldı. Yine Finans Merkezi Ziraat kulelerinde yüklenici firma olan Kalyon şirketi, baskı sonrası sendika üyelerinin alacaklarını ödeyeceğini belirtti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi AFP çalışanlarının başlattıkları grev geçtiğimiz günlerde 9. günde kazanımla sonuçlandı. Mücadele eden çalışanların maaşlarına %65 zam yapılırken, bir defaya mahsus 60 TL ödeme, yılda 2 ikramiye, aylık 3 bin TL yemek ücreti, Türk Lirası’nın Euro karşısında değer kaybetmesi karşısında ise kur koruması hakları tanındı.

Hak gaspları, zorbalıklar, açlık ve sefalet emekçilerin en önemli gündemi olmaya devam ediyor. Baskıların ve haksızlığın olduğu birçok yerde emekçiler yaşadıkları sorunlara sessiz kalmayarak mücadeleyi sürdürüyorlar.

Direnen işçiler emek mücadelesine güç ve moral veriyorlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.