Emekçinin Gündemi

0
439

Ülkemiz emekçilerini kuşatan açlık ve yoksulluk koşulları giderek derinleşiyor. Yaşamak için gerekli olan hayati ürünlere sürekli zam gelirken ücretlerin erimesi emekçileri sokağa inmeye ve tepki vermeye zorluyor. Açlık sınırı 12 bin TL’yi aşarken, yoksulluk sınırı 40 bin TL’ye yaklaşmış durumda. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 16 bin TL’ye ulaştı. Milyonlarca emekçinin temel ücreti haline gelen asgari ücret bekar bir çalışanın yaşama maliyetini dahi karşılayamıyor.

İşsizlik her zaman olduğu gibi ülkemizin en önemli sorunlarının başında geliyor. Bir işe sahip olmanın yanında maaşını düzenli alabilmek dahi emekçiler için önemeli bir sorun haline geldi. Alınan ücretler kısa zamanda eriyerek yok oluyor. Güvencesizlik, düşük ücretle çalışma, enflasyon, iş güvenliği gibi sorunlar emekçiler için hayatı daha çekilmez hale getiriyor. Öte yandan insanca yaşama talebini yükselterek ücretlerine zam yapılmasını isteyen emekçiler sendikaları da zorlayarak tepkilerini ve eylemlerini arttırıyorlar. İşçiler zor koşullar karşısında örgütlü davranınca verdikleri mücadelede çoğunlukla başarı kazanıyorlar.

İSİG verilerine göre Temmuz ayında en az 182 çalışan işçi cinayetlerinde hayatını kaybetti. Tarım/orman, inşaat, taşımacılık, belediye ve konaklama alanları işçi ölümlerinin en çok yaşandığı iş kolları oldu. Bir PTT emekçisi ve bir enerji işçisi ise sıcak havanın tehlikeli etkisine rağmen göz göre göre ölüme sürüklendiler. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Ağustos ayı için paylaştığı bilgiye göre ilk 23 günde 148 emekçi iş cinayetlerinde katledildi.

Direnişler ve Kazanımlar

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, öğretmenlerin güvencesiz, kötü ve kölece koşullarda çalışmasına karşı seslerini yükseltmeye devam ediyor. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin asgari ücretle çalışmasına karşı “taban maaş hakkını geri alacağız” talebi onların en önemli gündemini oluşturuyor. Öğretmenler 30 Ağustos Çarşamba günü Taksim Odakule’de bulunun Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) önünde basın açıklaması yaparak sorunlarına dikkat çekmek istediler. Polis şiddetine uğrayan öğretmenler ters kelepçe takılar gözaltına alındılar.

İzmir Dikili’de bulunan Agrobay Seracılıkta sendikalaştıkları için 40’a yakın işçi “performans” ve “verimlilik” bahanesiyle yakın zamanda işten çıkartıldı. Avrupa’nın en büyük seracılık işini yapan firma, işçilerin haklarını gaspederek onları kölelik koşullarında çalıştırıyor. Bir kadın emekçi 3 yıl sigortasız çalıştırıldığı ve 3 aylık maaşının henüz içerde olduğunu belirtti. Maaşların geç yatırılması, promosyon hakkına el koymak, mobbing, ücretsiz izin, can güvenliği gibi birçok konuda büyük sorunlar yaşayan tarım emekçileri, Tarım-Sen’e üye olmalarının ardından işten atıldılar. İşçilerin tazminatlarını ödemeyen ve resmi olarak işten çıkışlarını yapmayan işçi düşmanı şirket, emekçilerle görüşmeyi de reddediyor. Patron zorbalığına karşı tarım işçileri kararlıca direneceklerini belirtiyorlar.

DGD-SEN ve PTT-Sen öncülüğünde başlayan Trendyol direnişi 4 gündür devam ediyor. İşçilerinin işten atılması, çalışanların kısa süreli sözleşmelerle köle gibi çalıştırılması ve iş yeri patronlarının yürüttüğü sendika düşmanlığına karşı işçiler sendikalarıyla birlikte direnişe başladılar. Ülkemizde sermayesi en çok artan firmalardan biri olan Trendyol küçülme bahanesiyle yıllarca haklarını gaspettikleri çalışanları işten attı.

Dersim’de Disk/Enerji-Sen üyesi Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri (FEDAŞ) işçileri düşük zam dayatmasına karşı başlattıkları direnişlerini 23 gündür sürdürüyorlar. Dersim’de eylem ve etkinlikler yaparak taleplerini duyuran Enerji-Sen üyesi işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesini, İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınmasını, promosyon alacaklarının verilmesini, baskının, mobbingin son bulmasını ve insanca yaşayabilecek bir ücret talep ediyorlar. Sanatçıların ve Dersim halkının da destek verdiği direniş kararlıca devam ediyor.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Enerji-Sen, İBB şirketi olan İSPER AŞ’ye bağlı çalışan İSKİ, İGDAŞ ve İstanbul Enerji işçileri ile birlikte belediye binası önünde “eşit işe eşit ücret” ve “insanca yaşam” talebiyle eylem yaptı.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Corning Kablo fabrikasında başlayan grev işçilerin kararlı mücadelesiyle devam ediyor. DİSK/Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada toplu iş sözleşmesinin tıkanması sonucu 14 Temmuz’da direnişe başlayan işçiler sefalet koşullarını reddederek insanca yaşama taleplerini savunacaklarını belirtmişlerdi. ABD menşeli olan Corning Kablo fabrikasındaki direniş neredeyse 2 aydır devam ediyor.

Sancaktepe’de bulunan Plasmek fabrikası önünde başlayan direniş 17 gündür devam ediyor. Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi işçilerin işten atılmaya karşı ve insanca yaşama talebiyle başlattığı mücadele devam ediyor. İşçiler, işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını, insanca yaşayacak bir ücret, baskı ve mobbingin son bulmasını ve işyeri patronunun çalışanların sendikal örgütlenme hakkına saygı göstermesini istiyorlar.

Kocaeli Çayırova’da bulunan Amana Foods fabrikasında üyesi oldukları Koop-İş sendikasından istifa etmeye zorlanan 25 işçi, istifa etmeyi reddetmelerinin ardından iş yeri patronu tarafından işten atıldı. 28 Ağustos Pazartesi günü işçiler ve çeşitli emek örgütleri fabrika önünde basın açıklaması yaparak emek düşmanlığını protesto ettiler. Amana Foods fabrikasında yetkili olan Koop-İş sendikası işverenle toplu iş sözleşmesi masasına oturmuştu. Patron zorbalığı nedeniyle işçilerin taleplerini kabul edilmeyerek sözleşme Yüksek Hakem Kurulu’na taşınmıştı.

Aluform Pekintaş işçileri şirket patronlarının emek düşmanlığına devam etmesi nedeniyle bir süre ara verdikleri direnişlerine yeniden başladılar. Düzce’de bulunan Aluform Pekintaş emekçileri sendikalı olmalarının ardından iş yeri patronları tarafından işten atılmışlardı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında direnişe başlayan işçiler üyesi oldukları Türk Metal Sendikası’ndan istifa etmeye zorlanmışlardı. Şirket patronlarına karşı yaptıkları eylemlere Düzce Valiliği tarafından yasak getirilmişti. İşçiler mücadelelerinin 314. gününde emek düşmanlığına karşı kararlıca direneceklerini belirtiyorlar.

Sputnik radyo ve haber ajansında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi çalışanların başlattığı grev 15 gündür devam ediyor. Gazeteciler işten atılan çalışanların geri alınmasını, adil bir ücret verilmesini ve sendikalı olma haklarına saygı duyulmasını istiyorlar.

Emeklileri açlığa mahkûm eden ücretlere karşı milyonlarca emeklinin taleplerini dile getiren mücadeleci emeklilerin Gebze Kent Meydanında başlattıkları direniş devam ediyor. “Emekliler adalet istiyor“, “%25 zammı kabul etmiyor”, “7.500 TL maaşla geçinemiyoruz” diyen emekliler iktidarın sefalet ücretini reddediyorlar.

Nakliyat-İş Sendikası öncülüğünde sürdürülen Şanlıurfa/Polçak TÜVTÜRK direnişi 1739 gündür devam ediyor. Emekçiler ellerinden alınan işlerini geri istiyor ve sendikal örgütlenmeye karşı geliştiren emek düşmanlığına karşı mücadele ediyorlar.

Nakliyat-İş sendikasının araç muayene şirketi TÜVTÜRK’te örgütlenmesine karşı Eskişehir’de işten atılan işçiler için açılan davada Anayasa Mahkemesi işçiler lehine kararı verdi. Mahkeme işçileri patrona açtığı davayı haklı buldu ve hak ihlali olduğunu kabul ederek ihlalin neden olduğu sonuçların ortadan kaldırılması için yeniden yargılama kararı verdi.

Şişli Belediye işçileri emek hırsızlığı yapan belediye yönetimine karşı direnmeye devam ediyor. Kakil Yazar ve Turan Aktaş belediye başkanı Muammer Keskin’e her gün çağrıda bulunarak emek düşmanlığına son vermesini istiyor. Kakil Yazar 1390 gündür direnirken Turan Aktaş 1386 gündür kararlıca direniyor.

Belediye işçilerinin kadro ve insanca yaşama talebi yüksek sesle dile getirilmeye devam ediyor. Ülke genelinde kadro bekleyen 600 bine yakın belediye işçisi bulunuyor.
Türkiye’nin birçok yerinde emekçiler belediye işçilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılmasını, alacaklarının zamanında ödenmesini ve güvenceli şekilde çalışarak insanca muamele görmek istiyorlar.
Bu talepler doğrultusunda Avcılar Belediyesi’nde, Bayrampaşa Belediyesi’nde, Silivri, Buca, İBB ve Kadıköy belediyelerinde iş bırakma eylemleri ve basın açıklamaları yapıldı.

Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB) belediye işçilerinin sesini yükselterek sorunlarını gündemleştirmeye çalışıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Evde Bakım Hizmetleri Birimi’nde çalışan emekçilerin belediye bünyesine alınacaklarına dair verilen sözlerin tutulmamasına karşı tepkileri devam ediyor. Ağustos ayında belediye kadrosuna alınacakları sözü verilen işçiler sözlerin tutulmadığını ve geçici işçi olarak çalışmaya devam ettiklerini belirttiler. Sözlerin tutulmaması ve maaşlarının ödenmemesi nedeniyle hafta içi eylem yaparak sorunlarını dile getirdiler.

Carrefousa Esenyurt deposu işçilerinin banka promosyonlarını almak için mesaiye kalmama eylemi sonrası iş yeri içinde bulunan öncü işçiler işten atılmıştı. Çalışan işçilerin arkadaşlarının işe dönmesi ve promosyon hakları için iş bırakması sonrası patron geri adım attı. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) atılan işçilerin geri alındığını ve çalışanların promosyon alacaklarının Ekim ayında verileceğini duyurdu.

Tanzanya’da ödenmeyen maaşları ve tazminat hakları için Yapı Merkezi isimli holdingin Üsküdar’daki binası önünde direnişe başlayan inşaat işçileri, direnişlerini kazanımla sonuçlandırdılar. İşçilerin Tanzanya’da başlattığı grevin ardından mücadeleyi şirketin genel merkezi önüne taşıyan Dev Yapı-İş Sendikası verdikleri mücadeleyi kazandıklarını açıkladı.

İBB’de park, bahçe, sahil ve yol kenarları dahil birçok alanın temizlik ve bakımını yapan Ağaç AŞ işçileri haklarını alabilmek için İBB’nin Saraçhane’de bulunan binası önünde iş bırakma eylemi yapmıştı. Asgari ücrete yakın bir ücretle çalışan ve diğer belediye çalışanlarıyla eşit haklara sahip olmayan emekçiler Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası’nın öncülüğünde direndiler ve kazandılar. Yaklaşık 1000 işçinin katıldığı direniş çalışanların maaşlarında, haftalık çalışma sürelerinde ve diğer haklarında iyileştirme yapılmasıyla başarıyla sonlandı.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Artemis Halı’da patronun düşük zam dayatmasına karşı işçilerin BİRTEK-SEN öncülüğünde başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı. Ücret artışını kabul eden patron işçilerin örgütlülüğünden duyduğu rahatsızlık nedeniyle tehditlerini sürdürdü. 7 işçinin işe alınmayacağı ve çalışanların sendikadan istifa etmeye zorlandığını belirten BİRTEK-SEN, patron zorbalığının devam etmesi durumunda “Artemis mağazalarının olduğu her yeri eylem alanına çeviririz” uyarısında buldu.

Emekçileri ilgilendiren önemli konulardan biri de onbinlerce üyesi bulunan DİSK genel başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel-İş genel başkanı Remzi Çalışkan’ın bu hafta içi Meral Akşener’i ziyaret etmesi oldu. Aynı masada samimi görüntüler veren ve DİSK’in sosyal medya hesabından paylaşılan görüntüler tepki topladı. Emekçilerin yaşadığı ağır sorunların sorumluluğunu taşıyan sendika bürokratlarına Kemal Türkler’in kızı da Twitter’dan tepki gösterdi.

Emekçiler açlık ve yoksullukla boğuşuyor, iş kazalarına kurban gidiyor, güvencesiz şartlarda köleliğe mahkum ediliyorlar.
Sarı sendikacılığın sınırları içine sıkıştırılıyorlar.
Ülkemizde emek düşmanlığı ve emekçilerin sorunları artarken mücadele ve örgütlenme olanağı da aynı ölçüde artıyor.

Direnen işçiler umut olmaya ve yol göstermeye devam ediyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.