IMF’e göre Türkiye slumpflasyona yani ekonomik krizin en derin haline girecek

0
1148

IMF, koronavirüsün küresel piyasalara etkisi üzerine bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5 küçülmesi, işsizliğin yüzde 17.2’ye yükselmesi öngörülüyor. IMF, Türkiye ve İran için slumpflasyon yani “küçülen ekonomi-yükselen enflasyon” hali bekliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişen koronavirüs salgınının piyasalara bu zamana kadar görülmemiş düzeyde olumsuz etkide bulunacağını belirtiyor. IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun Nisan 2020 sayısını “Küresel Finansal İstikrar Görünümü: Kovid-19 Zamanında Piyasalar” başlığıyla yayımladı.

Raporda, önceliğin insanların hayatını kurtarmak ve Kovid-19 salgınından en çok etkilenen kişilerle şirketleri desteklemek olduğu ifade ediliyor. Bunun için de mali, parasal ve finansal politikaların kullanılmasına vurgu yapılıyor.

TÜRKİYE YÜZDE 5 KÜÇÜLECEK, İŞSİZLİK TAHMİNİ YÜZDE 17

IMF daha önce küresel ekonomik büyüme tahminini 2020 için yüzde 3.3 olarak açıklamıştı. Yayınlanan bu raporda bu tahmin revize edildi. IMF’nin yeni öngörüsüne göre küresel piyasaların büyüme oranı 2020’de eksi yüzde 3 olurken 2021 için ise yüzde 5.8 olacak.

Bu yıl ABD’nin yüzde 5.9 ve Euro Bölgesi’nin yüzde 7.5 daralacağını öngören IMF, Çin’e yönelik yüzde 6’lık büyüme tahminini de yüzde 1.2’ye düşürdü.

IMF, Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 5 daralacağını, 2021’de yüzde 5 büyüyeceğini öngördü. Rapora göre Türkiye’de işsizlik oranı ise yüzde 17.2’ye yükselecek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 10 Mart’ta açıkladığı son hesaplamaya göre işsizlik Aralık 2019’da yüzde 13.7 seviyesine yükselmişti.

IMF’nin raporunu yorumlayan eski Hazine Müsteşarı, iktisatçı Mahfi Eğilmez “IMF’nin 2020 tahminlerine göre ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Rusya, Brezilya, Meksika ve S. Arabistan resesyona girecek. İspanya, İsrail ve Yunanistan resesyonla deflasyon arası bir yerde olacak. Çin durgunluk yaşayacak. Türkiye ve İran slumpflasyona girecek.” dedi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez’e göre uygulanacak politikanın zorluğuna göre kriz hallerini en kötüden daha az kötüye olacak şekilde sıralaması şöyle:

1-Slumpflasyon, 

2-Depresyon, 

3-Resesyon,

4-Deflasyon,

5-Stagflasyon ve

6-Enflasyon.

SLUMPFLASYON NEDİR?

Bir ekonomide enflasyon olgusu yaşanırken ekonomi küçülüyorsa o ekonomide slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) hali var demektir.  Ekonomik krizlerin en zoru budur. Çünkü burada bir yandan enflasyonu düşürmeye uğraşırken bir yandan da ekonominin küçülmesini önce durdurmaya sonra da büyümeye döndürmeye yönelik bir ekonomi politikası uygulamak gerekmektedir.

Kaynak: mahfiegilmez.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.