İzmir Barosu çocuk istismarı raporu: Pandemi ile birlikte çocuğa yönelik suçlar da arttı!

0
681

İzmir Barosu, 2020-2021 yıllarına ait çocukların maruz bırakıldığı cinsel istismar suç verilerini açıkladı. Verilere göre pandemi ile birlikte çocuğa yönelik suçlar da artış gösterdi.

Raporda, Türkiye’nin Koronavirüs pandemisi süresinde okulları uzun süre kapalı tutan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekilirken, bu durumun çocuklara yönelik ihmal ve istismar risklerini arttırdığı belirtildi. Bu durumun ayrıca ihbar edilme oranlarını düşürdüğü ve çocukların eğitimden kopuşlarını hızlandırdığı belirtildi.

Baronun açıkladığı raporda, “Çocuğun cinsel istismarı suçu pandeminin ilan edildiği Mart 2020’de 58 iken en uzun süreli kapanmanın yaşandığı Nisan 2020’de 24’e düşmüş, Mayıs 2020’de 64 olmuş, Haziran 2020’de 90 olguya ulaşmıştır. Diğer suç tiplerinde de paralel artışlar gözlemlenmektedir. 2020 yılında çocukları cinsel istismarı suçu için İzmir Barosu tarafından yapılan toplam görevlendirme 1078 iken 17 Kasım 2021 itibariyle yılın bitmesine 44 gün kala bu suç için yapılan görevlendirme sayısı 1470’e ulaşmıştır. Bu artış karşısında yitirilecek bir gün dahi kalmadığı açıktır.” ifadeleri yer alırken, “Yetkili ve sorumlu bakanlık ve ilgili kuruluşlar tarafından açıklanması gereken, çocukların maruz kaldıkları cinsel istismarın niteliği, şehirlere göre dağılımı, istismarcının çocuğa yakınlık derecesi, yaş, çocuğun cinsiyet kimliği ve benzeri konularda ülke genelini kapsayan verilere ve istatistiklere ne yazık ki ulaşamamaktayız” denildi.

Baro’nun çözüm önerilerinin yer aldığı raporda cezasızlık politikalarına bir an önce son verilmesi gerektiği vurgulanarak şu öneriler sunuldu:

“Tarafı olduğumuz BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, Lanzarote Sözleşmesi , Anayasa ve Çocuk Koruma Kanunundaki hükümlerin uygulanması kapsamında;

• Çocuğa Yönelik Şiddet için 7/24 ulaşılabilecek aktif ve derhal yanıt veren bir ihbar ve destek hattı oluşturulmalı ve bu hatlar çocuklar tarafından bilinir kılınmalıdır.

• Mağdurların kolay ve hızlı bir şekilde adalete erişimleri için önlemler alınmalı, profesyonel, çocuğun üstün yararını temel alan, çocuk dostu ve güçlendirilmiş hukuki yardım almaları sağlanmalıdır.

• Kadın ve çocuklara yönelik olarak artan ev içi şiddete ve cinsiyete dayalı şiddete ilişkin gerek medya, basın, yayın araçlarıyla gerekse de uzaktan eğitim programı kullanılarak farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları arttırılmalıdır.

• Çocukların çevrimiçi risklere, dijital zorbalığa, siber suçlara, siber takip, siber taciz, siber sömürü ve çevrimiçi cinsel istismara maruz kalma riskini ortadan kaldıracak politikalar geliştirilmeli, çocuklara ve bakım verenlere dijital okur yazarlık dersleri verilmelidir.

• Cinsiyete dayalı şiddet verileri ivedilikle toparlanmalı, kayıt altına alınmalı ve kamuoyu ile paylaşılarak görünürlüğü arttırılmalıdır.

• Kamusal alanlar güvenilir ve çözüm geliştirici hale getirilmelidir.

• Cezasızlık politikasına derhal son verilmeli, yasalar gerektiği gibi uygulanmalıdır.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.