Barselona Üniversitesinde başlayan öğrenci eylemleri, Girona Üniversitesine ve sokaklara taşındı. Barselona Üniversitesinin rektörlük binasında işgal eylemi yapan öğrenciler, referandumu savunan bir manifesto okudu.
Ellerinde “Bağımsız Katalonya” bayrakları ile eylem yapan öğrencilere bazı öğretmenlerin de destek verdiği görüldü. Eylem sırasında “Referandum durdurulamaz”, “Oy kullanacağız” ve “Sokaklar her zaman bizim olacak” sloganları atıldı.
Barselona üniversitesindeki işgal eyleminin referandumun yapılacağı tarih olan 1 Ekim’e kadar sürdürüleceği belirtildi.
İşgal eylemleri Girona üniversitesine de sıçradı. Öğrenciler, İspanya hükümetinin referandumu engellemek için aldığı önlemlere ve jandarma operasyonlarına “Böyle şeyler diktatör Franco döneminde oluyordu. Baskıcı değil özgür bir devlet istiyoruz.” sözleriyle tepki gösterdi.
Üniversitede toplanan öğrenciler, daha sonra Katalonya özerk yönetimi hükümetinin Girona’daki merkez binasına yürüdü. Burada Girona Üniversitesi Rektörü Sergi Bonet tarafından okunan manifestoda demokrasinin tüm ideolojik görüşlere saygı göstermek demek olduğuifade edildi. İki üniversitedeki eylemlere 6 binden fazla öğrencinin katıldığı bildirildi.
Öğrencilere gösteri çağrısı
Öte yandan Barselona’da bazı okul müdürlerinin, velilere telefon ederek öğrencilerin bağımsızlık referandumuna destek veren gösterilere katılmaları için izin istedikleri duyuruldu.
Açıklamada, 28 Eylül Perşembe günü Katalonya’daki tüm öğrencilerin derslere girmeyerek, sokakta gösteri yapmaları istendi.
Barselona’daki sokak eylemleri üçüncü gününü geride bırakırken, İspanya’daki Ulusal Mahkeme Savcılığı, bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinden Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ve Omnium Cultural hakkında “ayaklanma” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.
Ne olmuştu?
İspanyol hükümetinin referandumu yasadışı ilan etmesiyle başlayan gerginlik, geçtiğimiz Perşembe günü, 14 yerel hükümet yetkilisinin İspanyol polisi tarafından gözaltına alınmasıyla daha da tırmanmıştı. Hükümet yetkililerinin derhal serbest bırakılması talebiyle sokaklarda başlayan eylemler üniversitelere taşındı. Merkezi hükümete bağlı olarak görev yürüten jandarmaların, olayların kontrol altına alınmasında yetersiz kalması üzerine, merkezi hükümet bölgeye takviye polis gücü göndermek zorunda kalmıştı. Katalan yetkililer, Anayasa mahkemesi ile merkezi hükümet tarafından verilen kararların anti demokratik ve anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.
23 Eylül 2017
Odak Dergisi