Lavrov: “Karadeniz kıyı ülkeleri ABD tarafından çatışmacı politikaya itiliyor”

0
464

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 
ABD’nin Karadeniz’e USS Porter güdümlü füze destroyerini göndermesinin istikrara katkı sağlamadığını, ABD’nin kıyı ülkelerini çatışmacı politika izlemeye zorladığını ifade etti.

Lavrov, basın mensuplarına konuya ilişkin yaptığı açıklamada “ABD Donanması bayrağının Karadeniz’de gösterilmesi münferit bir olay değil. ABD, Rusya’yı kontrol altına almak amacıyla savaş gemilerinin bölgeye girmesi gerektiğini birkaç kez açıkça ilan etmişti” dedi.

Bunun istikrara katkı sağlamayacağını belirten Lavrov, “Amerikalılar, NATO üyesi olan Karadeniz kıyı ülkelerini aktif olarak böyle bir çatışmacı politika izlemeye zorlamaya çalışıyor.” dedi.

Rusya’nın Karadeniz’de güvenliği sağlamaya hazır olduğunu vurgulayan Lavrov, “Biz her türlü tehdide hazırız. Rusya topraklarının güvenliğini ve Karadeniz’deki güvenliği güvenilir bir şekilde sağlamak bizim için sorun değil, ancak her zaman çatışmaya dayalı projelerinin değil, işbirliği projelerinin desteklenmesinden yanayız” ifadelerini kullandı.

Lavrov ayrıca NATO’nun Romanya ya da Bulgaristan sahillerinde yeni deniz üsleri kurma planlarının Karadeniz bölgesindeki iyi komşuluk ilişkilerin yararına olmadığını sözlerine ekledi.

Rusya’nın NATO’nun planları ile ilgili bilgisi olmadığını söyleyen Lavrov, gerçeklerin ise İttifakın Rusya ile işbirliği yapma arzusunun olmadığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Rus diplomat, “NATO’nun ne yapacağı konusunda hiçbir bilgimiz yok. Gerçeklere dayanıyoruz ve gerçekler, NATO’nun bizimle herhangi bir etkileşim istemediğini gösteriyor. Rusya-NATO Konseyi çalışırken, temsilcilerimiz varken bize sadece hayatı öğretmek istedi, her seferinde Rusya-NATO Konseyi’nin toplanmasını ve Ukrayna’nın tartışılmasını talep etti. Bütün çıkarları da buydu, propagandayı tırmandırmak ve Rusya’ya baskı yapmak” diye konuştu.

‘Bu konunun kapalı olduğunu’ da söyleyen Lavrov, “NATO’nun bize başvurmak için bir nedeni olursa, Belçika’da ikili ilişkilerden sorumlu büyükelçimiz var. Kuzey Atlantik İttifakı’na, herhangi bir durumda bu diplomat üzerinden sinyal gönderilebileceğini bildirdik” vurgusunu yaptı.

Roma’da bugün sona eren G 20 zirvesi üzerine de açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, zirvede çıkan ana sonucun tek taraflı yaklaşımları ileri sürme girişimlerinin talep görmemesi olduğunu, koronavirüsle mücadele dahil olmak üzere kolektif çözümlere gereklilik olduğuna vurgu yapıldığını ifade etti.

Lavrov, katılımcıların ezici bir çoğunluğunun ‘‘hem koronavirüs enfeksiyonuyla mücadele alanında, hem yaşam için konforlu iklimi koruma mücadelesinde, hem de enerji güvenliği alanında çıkarlar dengesini sağlayacak toplu çözümler arayışında örnek teşkil etmesi’’ lehinde konuştu. Lavrov, İran ile nükleer anlaşma süreciyle ilgili olarak, Rusya’nın İran ile nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (KOEP), imzalandığı orijinal haliyle dönülmesini tamamen desteklediğini belirtti.

Lavrov, “Temaslar yoğunlaştığına göre, taraflar anlaşmanın yenilenmesini istiyorlar. Anlaşma ancak 2015 yılında BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylandığı şekliyle yenilenebilir. İran tarafı için herhangi bir ekleme, herhangi bir çıkarma kabul edilemez. Ve biz bu yaklaşımı tamamen destekliyoruz.” dedi.

Kaynak: Sputnik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.