Mahkeme’nin Kemal Kurkut kararı: “Yasal çerçevede öldürüldü”

0
643

21 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’daki Nevroz kutlamasına katılmak için gittiği miting alanının girişinde polis tarafından katledilen 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u katleden polis Yakup Şenocak’ın yargılandığı davada skandal bir karar çıktı.

Daha önce Kurkut ailesinin tazminat talebiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davada Kemal Kurkut, “saldırgan eylemci” olarak değerlendirilmiş, mahkeme, cinayetin “yasal sınırlar içinde işlendiğine” hükmederek, tazminat ödenmesine yer olmadığına karar vermişti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, yine benzer bir kararla katil polis Yakup Şenocak’ın yargılandığı dava dosyasında karşılaşıldı. Mahkeme kararına göre üniversite öğrencisi Kurkut’un katledilmesinin “yasal çerçevede” kaldığı savunuldu.

Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Kemal Kurkut’u katleden polis Şenocak hakkında verdiği beraat kararına karşı tarafların yaptığı itirazı inceleyen Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Kurkut’un öldürülmesinin “yasal sınırlar içinde olup olmadığını” tartışmaya açtı. 1. Ceza Dairesi, yargılamayı yapan yerel mahkemenin sanık polis hakkında verdiği beraat kararını bunun üzerine kurmamasını esasa yönelik bir eksiklik olarak kabul edip, kararı bozdu.

İstinaf Mahkemesi kararında, Anayasa’nın “yaşam hakkı”nı düzenleyen 17’nci maddesinde belirtilen zorunlu durumlarda meydana gelen ölme ve öldürme fillerinin yaşam hakkının ihlali sayılmayacağını savundu.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 24’üncü maddesinin 1 fıkrasındaki “Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez” ile 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu Kanunu’nun (PSVK) 16’ncı maddesinde, polisin kademli olarak zor ve silah kullanma yetkisi veren durumlara işaret eden mahkeme, Kurkut’un öldürülmesinin belirtilen yasal çerçevede kaldığını savundu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.