07-08-2013-
Gezi Direnişi, mahallelerde yapılan forumlarla devam ediyor. Bu forumlardan bir tanesi de İstanbul’da Elmalıkent Mahallesi Şehitler Parkı’nda düzenleniyor. Gezi Direnişinin bizlerde yaratmış olduğu silkiniş ve bunun akabinde de birlik olma arzusu forumlarda kendini göstermeye yavaş yavaş başlamış durumda. Gezi sürecini yerellere yayma ve tabandan örgütlenme amacıyla organize edilen Ümraniye Direniş Forumu, yaklaşık bir aydır aralıksız devam ediyor.
Aslında Ümraniye Forumu’nun çıkışı Gezi sürecinin ilk günlerine rastlamaktadır. Gezi patlak verdiğinde bilindiği üzere mahallelerde onlarca destek yürüyüşleri yapılmıştı. Bu mahalleler arasında Elmalıkent Mahallesi ve çevresi de vardı. İlk yapılan Ümraniye Direniş Forumu’na değin mahallede toplam 16 yürüyüş yapıldı. Halk tamamen inisiyatif alarak sürece müdahil oldu. Mahallede yapılan bu yürüyüşler bir süre sonra her bölgede olduğu gibi foruma evirildi ve bugüne dek de böyle devam etti. Forum, insanların doğrudan demokrasiyi deneyimlediği ve diyalog kurarak dayanışma ağı geliştirmeye çalıştığı bir mizaca büründü. Bu doğrultuda forumda bir halk kürsüsü kuruldu.
Forumlar başladıktan hemen sonra mahallede öncelikle bir Direniş Komitesi kurduk. Bu komite, mahalle meclisi hedefiyle çıktığımız bu yolda atılan ilk adım oldu. Bu komitede, sol görüşlü arkadaşlarımızın yanı sıra yüzü sola dönük, hatta Gezi’yle birlikte saflarımıza yakın duran arkadaşlarımızın olması bizi sevindirdi. Böyle heterojen bir grubun varlığı bizim forumumuzun bugüne dek devam etmesinde önemli rol oynadı. Direniş Komitesi’ne ev sahipliği yapan mahalle derneklerinin de katkısını göz ardı etmemek gerekir. Özellikle de bu direnişin başından bu yana direnişe sahip çıkan ve bizlere kapılarını açan Çınardibi Kültür Merkezi’ni burada ayrı bir yere koymak gerekir. Çınardibi Kültür Merkezi gönüllülerinin bu süreçte göstermiş oldukları özverili ve fedakâr tavırlarına ayrı bir parantez açmak gerekir.
Forumun başından beri takipçisi olan bizler ise bu mahalle örgütlenmesine olabildiğince katkı sunmaya çalıştık. En başta ilkelerimiz gereği “grupçu” ve “yarışmacı” bir tutum izlemedik. Herkesi sürece dâhil etmeye dönük, diyaloga dayalı, dayanışmacı ve samimi bir tutum sergilemeye özen gösterdik. Bunun yanında pratik adımlar da atmaya çalışıyoruz. Bunun ilk örneğini forum içinde bir “Düşünce ve Üretim Atölyesi” önererek attık. Bu atölyeyi önermedeki en temel amacımız olarak foruma katılan arkadaşlar arasındaki ilişkileri güçlendirmek vardı. Bu foruma emek veren, gerek katılımcı gerek destekçi arkadaşlarla birlikte Gezi sürecini bu süreçte yazılmış konuyu inceleyen yazılar yoluyla daha iyi anlamayı amaçlayan bir çalışma önerisiydi bu. Önerimiz insanlar arasında büyük ilgi gördü.
Genel olarak şunu söylemek gerekir ki Ümraniye’de yapmaya çalıştığımız bu forum, özelde kendi mahallemizde genel de ise tüm Ümraniye genelinde yaygın olan samimiyetsiz, gerici, yozlaşmış ilişkilere karşı bizlerde bir dayanışma ruhu yarattı. Bu doğrultuda da devam etmesi için büyük çaba harcamaktayız. Forumlarımızı haftanın Çarşamba ve Cuma günleri yapıyoruz. Bu iki günün dışında her Perşembe, Düşünce ve Üretim Atölyesi toplanıyor. Forumlar tüm İstanbul’da ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hızla devam ediyor ve edecek. Bizler de bu forumlara sonuna dek tüm gücümüzle destek vermeye devam edeceğiz. Bu halk hareketinin yerellerden aldığı güçle birlikte bizi daha ileriye taşıyacağına inancımız sonsuz. Bu doğrultuda da herkesi çevresindeki en yakın foruma katılmaya ve alternatif yaşam pratiklerini deneyimlemeye çağırıyoruz.