Otelde çalışan kadın işçiye çıplak arama dayatması Meclis gündemine taşındı

0
339

22 Kasım’da İstanbul Ataköy’deki JW Marriott Otel’de kat görevlisi olarak çalışan bir kadın hırsızlıkla suçlanarak çıplak arama dayatıldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, olayı Meclis gündemine taşıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kadıgil, “İddialar hakkında Bakanlığınız tarafından bir inceleme başlatılmış mıdır? Yasa dışı işçi çalıştırdığı, çıplak arama ile hak ihlali yaptığı ve çalışanlarına onur kırıcı muamelede bulunduğu iddia edilen JW Marriott Otel’in yıldız sınıflandırma sisteminde bir değişikliğe gidilecek midir” sorularını yöneltti.

Söz konusu olaya ilişkin otel yönetiminden herhangi bir açıklama yapılmazken, çıplak aramaya maruz bırakılan kadın işçi, yaşadıklarının kendisine ‘prosedür’ diye dayatıldığını anlattı. Hiçbir kadının aynı şeyi yaşamasını istemiyorum diyen kadın işçi şunları söyledi:

“Çoluğumuzu çocuğumuzu bırakıyoruz. Gece yarısı çıkıp, eve geliyoruz. Zor koşullarda çalışıyoruz. Bu zor koşullarda çalışan hiç kimsenin bu gibi şeylere maruz kalmasını istemiyorum. Bunu duyurabildiğimiz kadar duyuralım. Önüne geçebildiğimiz kadar geçelim. Benim gibi birçok kadın daha aynı şeylere maruz kalmış. Bir kadın arkadaşımız, kendi yasal haklarını bilmediği için daha doğrusu basına yansırsa ailesi bu konuda yanlış anlayabilir diye bir şey yapmamış. Ama psikolojik destek için benim yanımda olacak. Aynı zamanda bu süreçte de şahitlik yapacak. O arkadaşım da kadrolu çalışan olduğu için hemen işten çıkarmamışlar ama mobbinge maruz kaldığı için kendisi işten ayrılmış. Diğer kadınlar da aynı şeylere maruz kalmış ve bunu duyduktan sonra durmamam gerektiğine karar verdim.”

DİSK’e bağlı Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası yöneticileri ve üyeleri de yaşanan olaya tepki göstererek otelin önünde açıklama yapmış ve yaşananları protesto etmişti. Yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı:

“Bu tutum insanlık onuruna aykırıdır. Kişinin bedensel bütünlüğüne fiziksel ve psikolojik olarak yıkımdır. ‘Prosedür bu’ diyerek böylesi aşağılık bir durumun altından kalkamazsınız. Sizin prosedür dedikleriniz; kendi kârınız, itibarınız ve şatafatınız için ezip geçmeye çalıştığınız işçi haklarının ve hayatlarının üzerini örtmektir. Buradayız işte, kaldırıyoruz o örtüyü. İzin vermeyeceğiz.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.