Romanlar ‘Güzel Parti’yi kuruyor

1
922

Türkiye’de kurdukları çeşitli dernekler ile kendilerini bu zamana kadar ifade etmeye çalışan Romanlar, siyasi parti kurma kararı aldı. Kararı açıklayan Hüseyin Akbulut, partinin isminin “Güzel Parti” olacağını açıkladı ve yüzde 13’lere varan oy alabileceklerini kaydetti.

Türkiye’de yaşamakta olan ve kurdukları çeşitli dernekler vasıtası ile bu zamana kadar seslerini duyurmaya çalışan Roman halkının bir araya gelerek “Güzel Parti” adında bir parti kurma kararı aldığı belirtildi.

Partinin kurulma kararını Edirne’de açıklayan ve kurucular kurulu adına konuşan Hüseyin Akbulut şu ifadelere yer verdi:

“CHP, Özcan Purçu’yu Meclis’e milletvekili olarak gönderdi; AK Parti de Cemal Bekle’yi milletvekili olarak Meclis’e gönderdi. Tabii bunlar, konu mankeni olarak gönderildiler. 5,5 milyon oyu olan Romanlar, birer milletvekiliyle susturulmaya çalışıldı” diyen Akbulut, şöyle devam etti: “Bir parti kuruyoruz ve bu parti ile bizim de çocuklarımız Meclis’e gidecek, belediye başkanı olacak, milletvekili olacaklar, meclis üyesi olacaklar, il başkanları, ilçe başkanları olacak. Bütün Romanlara tüzel kişilik kazandıracağız ve söz sahibi olacaklar. 4 milyon 900 oy alan İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 7’ye denk geliyor. Şu anda bizim 5,5 milyon oyumuz var. Eğer kenetlenebilirsek ve dışarıdaki bize destek olacak olan vatandaşlarımızı da kazanabilirsek yüzde 13’lere varan oy alabiliriz.”

1 Yorum

  1. Edirne’de Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşların sosyal sorunların çözümüne yönelik siyasi parti örgütlenmesi adına ‘GÜZEL PARTİ’ kurulması yönünde girişimler yapılacağı bilgisi paylaşılmıştır. Demokratik katılım adına Roman vatandaşlar gerek yerel yönetimlerde, gerekse, TBMM’ de temsil hakkına sahip olma girişimleri demokratik katılımın bir gereğidir. Uzun zamandır Türkiye’de bazı Roman dernek başkanı, federasyon başkanlarının Romanlar için parti kurulması söylemi cılız bir şekilde hep vardı. Şimdilerde bu söylem yerini bulur mu? Bunu zaman gösterecek. Meseleye derin baktığımızda Romanların sosyal gerçekliği ile bakma zorunluluğu vardır.

    Siyasi parti kurulması istediği Roman vatandaşların toplumsal talep ve istediği midir? Yoksa bazı Roman dernek başkanlarının siyasal beklentilerinin karşılanıp karşılanmaması sorunu mudur?

    Yoksa farklı bir toplumsal beklenti mi hedeflenmektedir?

    Konuya iyi taraftan bakacak olursak; Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşların çoğunluğuna kamu tüzel kişilik kazandırılması isteği ne kadar gerçekçi olduğuna ve sorunları çözer mi? durumuna da bakmak gerekir. Ülkemizde % 80’inin devletin sosyal yardımları ile ayakta durduğu, içinde çok sayıda sosyal sorunlar barındırdığı, sosyal dışlanmanın zaman zaman ağır etkilerini yaşayan, bir Roman toplumdan söz ediyoruz. Herkesin tüzel kamu kişiliğine sahip olabilmesi düşüncesinden önce Sosyal entegrasyon ve kamusal alandaki eksiklerimiz tüm çıplaklığı orta da iken, siyasal yapılanma toplumda farklı anlayışlara sebep olabilme olasılığı da yüksektir. Roman vatandaşlarımız örgütlü bir toplum olmadığı gibi, bilinçli bir toplum da değildir.

    Türkiye’de Romanların siyasi örgütlenmesi gerçekleşir mi şimdiden bilinmez ama, Roman sorunlarına bakış açısı zamanla siyasallaşır. Bu tür yapılanmalara girenler Roman toplumuna zarar mı, fayda mı getirir düşüncesini asla unutmasınlar! Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşlarımızın toplumsal karşılığında Romanları temsilen bir siyasi parti kurulması düşüncesi olmadığı gibi, buna zemin hazırlama gayretleri anlamsızdır.

    Turan ŞALLI

    Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği

    Yönetim Kurulu Başkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.