Tazminat Değil İşe İade İstiyoruz

0
1451

tazminat-degil-ise-iade-istiyoruzDESA Direnişiyle Dayanışma İstanbul Kadın Platformu, İstiklal Caddesi’nde bulunan DESA mağazası önünde Emine Aslan ve diğer işten çıkarılan işçilerin işe iadelerini talep etti.
13 Haziran günü DESA mağazası önünde “Direnen İşçilere Sendikayla İşbaşı” pankartıyla toplanan Kadın Platformu adına Bilge Günaydın basın açıklamasını gerçekleştirdi. Günaydın, Düzce’de başlayan direnişin 29 Nisan 2008, Sefaköy’de ise Emine Aslan ile birlikte 3 Temmuz 2008 tarihinden itibaren işten atılan işçilerin direnişe devam ettiklerini, sendikal nedenlerle atıldıkları mahkeme tarafından kanıtlandığını ve işe iade davasını kazanan direnişçi işçilerin işlerine dönemediğini belirtti. Günaydın; “Biz kadınlar 4857 sayılı iş kanununda değişiklik istiyoruz. İşe iade davalarında patronlar değil, işçiler; tazminatı mı, yoksa işe dönmeyi mi istediğine kendileri karar vermeli ve işe dönüşün de kesin olduğuna dair teminat olmalı” dedi. Günaydın işten atılmaların suç olması ve işten atılmaların yasaklanması gerektiğini, herkese iş ve güvenli geleceğin garanti altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Günaydın açıklamanın sonunda “DESA direnişinin yanında olacağımızı duyuruyoruz. DESA patronunun işçileri sendikalı olarak işe almasını ve Çalışma Bakanı’na, Hükümet’e, Devlet’e derhal işçi düşmanı bu yasaları değiştirmesi için sesleniyoruz” dedi.
Açıklama ve eylem boyunca “Emine Aslan Yalnız Değildir”, “DESA Patronu Sendika Düşmanı”, “DESA Patronu İşçi Düşmanı”, “DESA’da Direniş Kazanacak”, “Tazminat Değil İşe İade”, “İşçiler İşe Geri Alınsın” gibi sloganlar atıldı.

DESA’da Direniş Kazandı

Deri-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan DESA işçilerinin, 418 gündür sürdürdüğü direnişin ardından işe iade edilmeleri istemi ile açtıkları davanın lehlerine sonuçlanmasıyla başarıya ulaştı. Sendikalı oldukları için işten atılan DESA işçilerinin, işe iade edilmeleri için açtıkları dava, Yargıtay tarafından onaylandı. Yargıtay tarafından onaylanan karara göre; atılan işçiler işlerine geri dönebilecek ya da 12 ayı geçkin sendikal tazminatları ve 4 aylık boşa geçen zamana ait tüm alacakları DESA patronu tarafından ödenecek. İşe iade kararının ardından DESA patronu göstermelik olarak 3 işçiyi işe geri almış, 15 işçiye de tazminatlarını ödemişti. Kazanılan davanın ardından DESA patronu tüm işçileri işe almaya yanaşmamaktadır.
Emine Aslan, 20 Haziran günü direnişte olduğu fabrikanın önünde bekleyişini noktaladığını açıklamasının ardından; direnişin burada bitmediğini, DESA’ya sendika girene kadar mücadelenin devam edeceğini belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.