Bugün 24 Ocak kararlarının 40. yılı

0
1745

Bugün 24 Ocak 1980 kararlarının 40. yılı.

12 Eylül faşist darbesinin zemini olan 24 Ocak kararları, bundan 40 yıl önce bugün yürürlüğe kondu. İşçi sınıfı ve halka düşmanlığın sembolü olan kararlar, 1980’de, Adalet Partisi azınlık hükümetinin Başbakan’ı Süleyman Demirel’in Başbakanlık Müsteşarı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Vekili olan Turgut Özal tarafından açıklanmıştı.

“Ekonomik hayatın yeniden düzenlenmesi” olarak sunulan kararlar ile, Türkiye’de halka ve emekçilere dönük oldukça kapsamlı bir saldırı gerçekleşti. 12 Eylül sonrasında da uygulanan kararlar IMF, Dünya Bankası ve OECD gibi emperyalizmin örgütlerinin Türkiye’den taleplerini yürürlüğe koyuyordu. Türkiye uluslararası sermayeye peşkeş çekiliyor, “serbest piyasa” adı altında emekçiler eziliyordu.

ALINAN KARARLAR NELERDİ?

24 Ocak kararları ile birlikte yüzde 32.7 oranında develüasyon kararı alındı. 1 dolar, 70 TL’ye sabitlendi.

Devletin ekonomideki payını küçülten önlemler alındı. KİT’lerdeki uygulamaya paralel olarak tarım ürünleri destekleme alımları sınırlandırıldı.

Gübre, enerji ve ulaştırma dışında sübvansiyonlar kaldırıldı.

Dış ticaret serbestleştirildi, yabancı sermaye yatırımları teşvik edildi, kâr transferinde kolaylık sağlandı.

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerini destekleme kararı alındı.

İthalat kademeli olarak liberalize edildi. İhracat, vergi iadesi, düşük faizli kredi, imalatçı, ihracatçılara ithal girdide gümrük muafiyeti sektörlere göre farklılaşan teşvik sistemi ile teşvik edildi.

FAŞİST KENAN EVREN KARARLARI ÇOK BEĞENDİ

24 Ocak kararları açıklanmadan önce Turgut Özal, Genelkurmay’a giderek program hakkında bir brifing verdi. Kenan Evren ise programı çok beğendiğini ve desteklediğini ifade etti.

Genelkurmay’a “brifing” veren Turgut Özal, bilindiği üzere 12 Eylül faşist darbesinden sonra kurulan hükümetin Ekonomi İşlerinden Sorumlu Bakan’ı oldu. Çıkarılan Kanun Hukmünde Kararnameler ile darbeci hükümete büyük yetkiler tanıdı.

DIŞ BORÇ KATLANDI

Alınan kararlar ülkeyi emperyalist güçlere daha bir bağımlı hale getirdi. İhracatın önünün açılmasi ile dış borç da arttı. 1981 yılında dış borç 16.5 milyar dolar iken 1990 yılına gelindiğinde 49 milyar dolar olmuştu.

SAĞIN VE BÖYLELİKLE AKP’NİN YOLU AÇILDI

24 Ocak kararları, 12 Eylül faşist darbesinin kararları ile birleştikçe emekçi halkın ve ezilenlerin hakları bir bir ellerinden alındı, sol ezilmeye çalışıldı ve ülke sağcılaştırıldı.

Sendikalar kapatılmış; grev, toplu sözleşme ve örgütlenme faaliyetleri yasaklanmıştı. Sol ezildi, sağın örgütlenmesi için her şey yapıldı.

Bu kararlar, AKP iktidarı döneminde de geliştirilen neo-liberal politikalar ile devam etti. 24 Ocak kararları hem sağın ve AKP’nin yolunu açtı hem de onunla birlikte daha da katmerlenerek emekçi halka ve ezilenlere karşı daha aleyhte bir hal aldı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.