Erdoğan’ın kararı ile Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı

0
1023

Türkiye, çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile son dönemde gericilerin hedefi haline gelen İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararda şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılması sebebiyle bu isimle anılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni gelişen kadın mücadelesi sebebiyle ilk imzalayan ülke Türkiye olmuştu.

2014’te yürürlüğe giren ve “toplumsal cinsiyet eşitliğini” esas aldığı ifade edilen İstanbul Sözleşmesi’nin amacı şu çerçevede verilmişti:

  • Kadınların güçlendirilmesi yolu dahil, kadın ile erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek, taraf devletlerin yetkililerine, görevlilerine, kurum ve kuruluşlarına kadına yönelik şiddetle mücadele yükümlülüklerine uygun davranmalarını sağlamaları, cinsiyete duyarlı politikalar geliştirmeleri, şiddeti önlemede ve mücadelede bütüncül politikaların uygulanması,
  • Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle etkin işbirliği tesisi, özel sektör ve medyanın kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla politika hazırlamalarını teşvik etmeyi,
  • Şiddet eylemlerinin tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki ve diğer tedbirleri almayı, şiddete maruz kalanın şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşar.

Sözleşmede, imzacı taraf devletlerin yükümlülükleri ise şöyleydi:

  • Toplumsal cinsiyete duyarlı politikalar, kapsayıcı ve eş güdümlü politikalar uygulamak,
  • Mali kaynaklar ayırmak,
  • Resmi bir eş güdüm birimi kurmak,
  • İstatistiksel veri toplamak, incelemek, yayınlamak,
  • Şiddetin önlenmesi için zihniyet değişikliği sağlamak.

“Aslolan ilkelerdir”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehre Zümrüt Selçuk ise konuyla ilgili yaptığı paylaşımda Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002’den bu yana ülkemizdeki kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayata katılımları doğrultusunda önemli düzenlemelere imza attığını ifade ederek şunları yazdı:

“Kadına yönelik şiddet her şeyden önce bir insanlık suçudur ve bu suçla mücadele bir insan hakları meselesidir. Aslolan ilkelerdir. Bu doğrultuda şiddetle mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de yarın da sıfır tolerans ilkesi ile kararlılıkla sürdüreceğiz. #GüçlüKadınGüçlüTürkiye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.