Ümraniye’de Meydana Gelen Göçükte Suçlu ‘Zemin Altındaki Boşluk’muş

0
1274

İstanbul Ümraniye’de devam eden Dudullu-Bostancı metro çalışması sırasında çökme meydana geldi. Metro Hattı şantiyesinin yanındaki yolda meydana gelen çökme, inşaat alanı dışından tünel içine doğru gerçekleşti. Göçük sonrası on metre büyüklüğünde, sekiz metre derinliğinde çukur oluştuğu belirtildi. Çökmenin meydana geldiği yerin yanında bulunan siteye ait güvenlik kulübesi ile şantiyeye ait konteyner de göçük altında kaldı.

Kulübenin içinde iki kişinin bulunduğunun belirtilmesi üzerine arama kurtarma çalışmasına başlayan itfaiye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, toprak altında kalan konteyner içinde iki kişinin cansız bedenine ulaştı. Kurtarma çalışması sırasında itfaiye çalışanları da yaralandı.

Olaydan sonra İBB’nin yaptığı açıklamada, ”Çöken kısım istasyon dışında; yol altında, site önünde yer almakta olup siteye ait güvenlik kulübesi oluşan boşluğa düşmüştür. Yapılan kontrollerde olay öncesinde herhangi bir deformasyon gözlenmemiştir. Çevredeki üç bina tedbir amaçlı boşaltılmıştır. Meydana gelen çökmenin zemin altında oluşan boşluktan kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir.” ifadelerine yer verilerek sorumlulukları olmadığı belirtildi.

Belediyenin herhangi bir sorumluluk almadığı, uzmanların ‘ihmal ve tedbirsizlik’ sonucu yaşandığını belirttiği iş cinayetine ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “Basına yansıyan bilgilere göre, çevre önlemleri yeterince alınmadan tünel imalatı için kontrolsüz patlatma yapılmıştır. Bunun neticesinde 10 metre çapında, 7-8 metre derinliğinde büyük bir çukur oluşmuştur. Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise ‘göçüğün zemin altında oluşan boşluktan kaynaklanabileceği’ belirtilmiştir. Zemin altında boşluk oluşması tünel imalatı sürecine dahildir. Ancak tünel açmak için yapılan patlatmaların denetimi ve meydana gelen boşlukların her hangi bir göçmeye yol açmaması da tünel imalatı kapsamındadır.

Yine bir ihmalle karşı karşıya bulunuyoruz. Ne yazık ki iş güvenliği önlemlerine dikkat edilmemiş ve iki insan hayatını kaybetmiştir. Çökmeden sonra önlem amaçlı boşaltılan apartmanların da akıbetinin de şu an için belli olmadığı düşünülürse, çökmenin yol açtığı zararın daha da ağırlaşabileceği öngörülebilir.” denildi.

Kamu işlerinde taşeron ve alt taşeron sisteminin yeniden ele alınması ve düzenlenmesi gerektiğini, inşa sürecine dahil olan her firmanın denetlenmesi gerektiğini vurgulayan İMO yetkilileri, “suçlu hep ‘bir başkası’, ‘bir başka şey’dir. Bu defaki suçlu, ‘zemin altında oluşan boşluk’tur. İki insanın hayatını kaybetmiş olmasının herhangi bir yaptırımı olmayacak ya da asıl sorumlular yerine birkaç alt görevli hakkında soruşturma başlatılarak kamuoyu ikna edilmeye çalışılacaktır.” diyerek yaşanan iş cinayetlerinin sıradanlaştırılmasına tepki gösterdi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.