Hamza Yalçın
Eğitim ve Dayanışma Hareketi (EDH) Avrupa çalışması 3-4 aylık periyodlarla toplanıp durumu, çalışmalarını gözden geçiriyor ve kararlar alıyor. Son toplantımızda Avrupa’da devrimci bir okul kurulması yolunda harekete geçme kararı aldık.
EDH nedir, nasıl oluştu, nasıl çalışıyor?
Eğitim ve Dayanışma Hareketi kendi ilişkilerimizde, kitle çalışmasında ve sol içi ilişkilerde devrimci yenilenme amacıyla kuruldu. Devrimci yenilenme ile devrimcileşmeyi kast ediyoruz. Sosyalist hareket içinde güçlü olan bireycilik ve grupçuluk bizi de çok etkiliyor. Bireycilik solda örgütsüzlüğe sebep oluyor. Sosyalist olduklarını düşünen insanlar örgütten kaçıyorlar. Bir güçlenme ve gelişme stratejisi olarak sunulan bireycilik milyarlarca insanı sömürüye ve baskıya karşı birleşip direnemez ve yeni bir sistem kuramaz hale getiriyor. Böylece sermayenin milyarlarca insan üzerindeki egemenliğini kuvvetlendiren etki yapıyor. Bir örgütlü gelişme stratejisi olarak benimsenen grupçuluk ise sosyalist soldaki politik örgütlerin birlik ve dayanışmasını baltalayarak solu güçsüz bırakıyor. Devrimci yenilenme özellikle soldaki bireycilikten ve grupçuluktan arınarak devrimcileşmeyi amaçlamaktadır.
Sosyalist hareketin esas olarak eğitim ve dayanışma temelleri üzerinde yükselmesi gerektiği düşüncesini taşıyoruz. Eğitimden anladığımız, yaşadığımız sömürü ve baskı sistemini sorgulayıp aşarak özgürleşmeye hizmet edecek bilgi, yetenek ve bilinç geliştirmektir. Bu eğitim ancak dayanışma ve mücadele içinde edinilebilir. Her bir insanın kendisini ve ailesini esas aldığı, kendi gelişmesini diğer bireylere karşı rekabete bağladığı ve böylece sömürü ve baskı sistemine teslim olduğu insan ilişkilerinin yerini dayanışma içinde kolektif mücadelenin almasını istiyoruz. Dayanışma farklı sosyalist gruplar arasında da olmalıdır. Bütün sosyalist örgütler kendilerini aynı bütünün parçaları görmelidirler. Farklı sosyalist örgütlerin üyeleri birbirilerine yabancı ya da rakip olmaktan çıkarılıp yoldaş haline getirilmelidirler. Sosyalist hareketler birbirleriyle koordineli mücadele etmelidir.
EDH neler yapıyor?
EDH ilk önemli faaliyetini Odak Dergisi yazı işleri eski sorumlularından kanser hastası tutsak arkadaşımız Erol Zavar ile dayanışmada gösterdi. Faaliyet, destek olabilecek insanların ve kurumların hem eylemde hem de düşüncede söz hakkı sahibi olmasıyla yürütüldü. Bu da ortaya güçlü bir enerji çıkmasını sağladı. Çeşitli sosyalist örgütler, insan hakları savunucuları, ilerici basın, sinemacılar, sanatçılar kampanyaya katkılarını koydular. Bu sayede Erol Zavar ismini ve hasta tutsakların sorununa hem ülkemizde hem de dünyada dikkat çektik. Kampanya Erol Zavar’ın yattığı Sincan hapishanesine bir yürüyüş gerçekleştirdi. Erol Zavar’ın tahliyesini sağlayamamış olsak da hapisteki bakımına önem verilmesi başarıldı.
Grubumuz aldığı darbelere, yapısal sorunlarımız nedeniyle gerektiği gibi karşı koyamayıp, dağılma sürecine girmişken EDH olarak hem Türkiye hem de Avrupa’da belli bir toparlanma sağladı. Solda birlik ve devrimdi yenilenme görevini önümüze koyduk. Bu yolda yaptığımız çalışmalardan bazıları şunlardı:
EDH olarak Marks’ın Kapital’ini Emekçi Hareket Partisi’nden (EHP) arkadaşlarla birlikte okuma çalışması yaptık. Bu çalışma yoluyla hem kapitalist toplumun Marksist eleştirisi hakkında bilgi ve görüşlerimiz hem de EHP’li arkadaşlarla ilişkilerimiz gelişti. Aramızda gelişen güven ilişkilerinin sonucunda arkadaşlarla birlikte sosyalist hareketin birliğine hizmet etmek amacıyla Haziran Hareketi’nin kuruluşuna katıldık ve bir süre birlikte çalıştık.
EDH anlayışıyla çalışan Demokrasi Okulu faaliyeti yardımıyla çeşitli görüşlerden devrimciler olarak her hafta toplanıp güncel politik gelişmeler üzerine tartıştık. Bu tartışmalar diyalog metoduyla öğrenme kültürümüzün gelişmesine yardım etti.
Avrupa’da karşılaştığımız bir yozlaşma sonucunda ortaya çıkan bir mali anlaşmazlık sorununu tarafların seçtiği bir mahkeme kurarak alternatif bir metotla çözdük. Böylece sorunu şiddet yoluyla çözmekten kaçınmayı başardık. Bu çözümü sol içi sorunların çözümünde niteliksel bir adım görüyoruz. Sol içi sorunların çözümü amacıyla ortak bir etik örgüt kurulmalıdır.
6 Şubat deprem felaketi ardından öğrencilere burs kampanyası başlattık. 6 Şubat 2023 büyük deprem felaketini depremlere karşı solda yurt çapında tarihsel bir inisiyatife dönüştürme çabamız ise ne yazık ki bir etki yaratamadı. Ancak depremzede öğrencilere burs kampanyası başlattık. Kampanyada kendi görüşümüzdeki ailelerden gençleri esas almadık. Gençlerden derslerine ilgi göstermelerini ve dayanışmacı olmalarını istedik. Öğrencilerle burs dayanışmasını hala sürdürüyoruz.
Eğitim ve Dayanışma Hareketi devrimci gençliğin mücadelesinin toparlanmasına ve solda birliğe hizmet edecek alternatif bir öğrenci yurdu düşüncesini ileri sürdü. Bu yolda örgütlü ve örgütsüz solda bir ortak ilgi, heyecan ve çaba geliştirmekte ise şu ana kadar ne yazık ki başarısız kaldık.
Eğitim ve Dayanışma Hareketi solda birlik sorununa program ve hiyerarşi birliği temelinde yaklaşmıyor. Birliğin yolunun sosyalist soldaki bireyciliğin ve grupçuluğun aşılmasından geçtiğini düşünüyoruz. Bu anlayışla solda yenilenme çabalarının, yukarıda da belirtildiği gibi, sosyalist hareketlerin kendi iç ilişkilerinde, kitlelerle ilişkilerinde ve sol örgütler ve bireyler arası ilişkilerde yenilenme olarak üç alanda birlikte yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sosyalist hareketler bu yönde ilerlemeyi başarırsa solda farklı örgütlerin varlığına rağmen birlik sağlanabilecektir. Program ve hiyerarşi birliği yolundaki çabalar da bu yenilenmeye hizmet etmelidir.
Devrimci Okul
Eğitim ve Dayanışma Hareketi (EDH) Avrupa’da yürüttüğümüz çalışmalarımız Almanya, Fransa ve İsveç’te yoğunlaşıyor. EDH Avrupa örgütümüz, kendisini hem çalışma yaptığı ülkeler solunun hem de Türkiye solunun parçası görüyor.
Avrupa EDH olarak bir devrimci okul kurmak istiyoruz. Avrupa’da ve kısmen de ülkemizdeki sosyalist birikimden yararlanarak solda, özellikle gençler ve kadınlar arasında zayıflamış olan devrimci mücadeleye ilginin, bilinç düzeyinin ve yoldaşlık ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunacak bir okula ihtiyaç var.
Düşünce ve davranışın birliği Marksist yaklaşımını esas alması gereken okul çeşitli eğilimlerden ve örgütlerden sosyalist sol içinde
- eleştirici düşüncenin
- birlikte öğrenme ve gelişme potansiyeli, çabaları, yetenekleri ve kültürünün
- dayanışmacı güven ilişkilerinin kuvvetlenmesine katkıda bulunmayı amaçlaması gerektiğine inanıyoruz.
Solda birlikte öğrenme ve birlikte mücadele kültürü geliştirilmesini amaçlayacak bir çalışma solda liberalizmi, bireyci ve grupçu sekterliği sorgulamayı; birbirimizi anlama ve eleştirici düşünme yeteneğimizi; örgütlülüğü, mücadeleciliği, dayanışmayı ve devrimciliği teşvik edecektir.
Okul çalışmasında Avrupa solundan devrimcilerin yardımlarına da müracaat edilmesini düşünüyoruz. EDH Okulu’nun amaçlarına yürüyebilmesi için eğitim faaliyetinin öğretmen ve öğrenci bütün katılımcıların ortak katkılarıyla planlanıp yürütülmesi ve geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Öncelikle Türkiye solundaki çeşitli geleneklerden devrimcilerin bu çalışmaya katkılarını bekliyoruz.